Hlavní obsah

Odvolaného Stehlíka nahradí v ÚSTR bývalý ředitel Hazdra

Novým náměstkem Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) bude namísto odvolaného Eduarda Stehlíka někdejší přechodný ředitel Ústavu Zdeněk Hazdra. V úterý to uvedl mluvčí ÚSTR Pavel Ryjáček.

Foto: archiv, Právo

Zdeněk Hazdra

Článek

Stehlík z ÚSTR odchází, mimo jiné proto, že nesouhlasí se zvažovaným odvoláním ředitelky Archivu bezpečnostních složek (ABS) Zlatuše Kukánové. O budoucnosti ÚSTR se přou ODS s ČSSD. ODS kritizuje odvolání ředitele Daniela Hermana. To učinila rada ústavu, která uvádí, že nebyla s jeho prací spokojena.

Na místo Kukánové má nastoupit Světlana Ptáčníková, která už z ABS má zkušenosti a o funkci ředitelky dřív usilovala. Archiv spadá pod ÚSTR. ODS obviňuje ČSSD, že chce archiv, disponující materiály bývalé Státní bezpečnosti, ovládnout. Sociální demokracie to ale odmítá, stejně jako nařčení z puče v ústavu. [celá zpráva]

Hazdra je pro ředitelku zárukou vědecké kontinuity

Foglová po svém jmenování minulý týden řekla, že plánuje menší personální změny. "Pan Mgr. Hazdra Ústav pro studium totalitních režimů dobře zná, neboť zde dříve působil. Je pro mne zárukou, že vědecká činnost ústavu bude nadále pokračovat.

Současně od něho očekávám, že dokáže rozvinout a konkretizovat vizi dalšího rozvoje ÚSTR, se kterou jsem předstoupila před Radu ÚSTR," uvedla podle mluvčího Foglová.

Hazdra vedl ústav mezi květnem a srpnem 2010, než nastoupil do funkce Herman. Ústav pro studium totalit provázejí rozepře od jeho vzniku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám