Hlavní obsah

Zákon o dětské skupině má pomoci rodičům s hlídáním dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo práce a sociálních věcí předložilo vládě k projednání návrh na umožnění péče o předškoláky v takzvaných dětských skupinách. Tuto péči mohou zřizovat firmy, nevztahují se na ni předpisy jako třeba na školky. Úřad tak reaguje na malou kapacitu mateřinek.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Článek

"Jako pozitivní motivace pro zaměstnavatele a rodiče jsou součástí předlohy také daňová opatření. Konkrétně se počítá s daňovou uznatelností nákladů v souvislosti s provozem dětské skupiny a se slevou na dani z příjmů pro výdělečně činné rodiče," informovalo ministerstvo. Za hlídání si může zřizovatel, tedy firma, nezisková organizace nebo obec, účtovat poplatek, maximálně ale do výše zřizovacích a provozních nákladů.

Resort tak reagoval na dosavadní trend, kdy je péče o děti v předškolním věku v soukromých školkách drahá, veřejné mateřské školy jsou zase přeplněné.

První dětská skupina pilotně funguje právě na ministerstvu. Tou prošlo už 38 dětí úředníků.

Dětská skupina je určená předškolákům od jednoho roku věku. Návrh upravuje pravidla ohledně hygieny nebo počet dětí na jednu učitelku. Předpisy jsou ale mírnější než při zřízení standardní školky tak, aby mohly firmy zřídit dětskou skupinu přímo ve svých prostorách. Na rozjezd dětské skupiny mohou organizace získat peníze z evropských fondů.

Reklama

Výběr článků

Načítám