Hlavní obsah

Plzeňské biskupství je i dobrou realitní kanceláří, prodalo už sto far

– Plzeň
Právo, Ivan Blažek

Plzeňské biskupství se dá hodnotit jako poměrně úspěšná realitní kancelář. Před deseti lety začalo ve velkém prodávat nepotřebný majetek a za tu dobu se ve zdejší diecézi, která zahrnuje Plzeňský a Karlovarský kraj, zbavilo stovky nemovitostí, letos se zatím podařilo rozjednat tři případy.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Mezi nabízenými nemovitostmi je i domek v Plzni-Liticích za 3,1 miliónu.

Článek

„Jedná se o fary ve vesnicích, kde nefungují farní společenství. Dotčené budovy by zbytečně chátraly,“ řekla Právu mluvčí biskupství Alena Ouředníková.

V souvislosti s očekávanou postupnou restitucí církevního majetku biskupství zvýšenou aktivitu své realitní kanceláře nepředpokládá. Podle plzeňského biskupa Františka Radkovského není prodej restitučních nemovitostí na pořadu dne.

„Neuvažovali jsme o tom. Zatím mám pocit, že nám toho moc vracet nebudou,“ řekl Právu Radkovský.

Na webu Fary.cz je nyní v nabídce patnáct objektů. Například památkově chráněná fara v Čížkově – budova z roku 1680 je k mání za 2,7 miliónu. Nebo barokní fara v Křečovicích. Cena: milión.

Stav řady staveb je ale dost neutěšený. Třeba u na první pohled vyfiknuté fary v Lubenci zaujme poznámka: Sklep nelze popsat, neboť je zaplaven vodou do výše asi padesáti centimetrů.

Žádný nevěstinec!

Kupec musí souhlasit s tím, že někdejší fara nebude využívána v rozporu s dobrými mravy, třeba jako herna či nevěstinec. „To je přímo zakotvené v kupní smlouvě, stejně jako to, že pokud by chtěl objekt dále prodat, máme na něj předkupní právo,“ upozornila Ouředníková.

Výtěžek z prodeje zůstává konkrétní farnosti. „Peníze ale nejdou třeba přímo na opravu kostela, vkládají se do majetku, který dále vynáší – a z těchto zisků se pak hradí kupříkladu rekonstrukce církevních staveb,“ vysvětlila Ouředníková.

Farnosti tak třeba kupují byty, které pak dál pronajímají, jen v Plzni jich je v nabídce na uvedeném webu jedenáct, z toho jen tři jsou neobsazené. Biskupství provozuje i vysokoškolské koleje – dvojlůžkový pokoj stojí 2400 měsíčně.

Pro srovnání: na kolejích Západočeské univerzity se ceny pronájmů dvojlůžkových pokojů pohybují od 2120 do 2580 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám