Hlavní obsah

ÚOHS prošetřuje prodej automobilky Tatra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) začal prošetřovat prodej automobilky Tatra. Podle webu úřadu bylo ve věci zahájeno správní řízení. Na úřad se obrátili zbrojař Jaroslav Strnad a firma Promet tools. Noví majitelé zadluženou automobilku získali v březnu v dražbě za 176 miliónů korun.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Tatra Phoenix

Článek

Strnad a Promet tools mají podle oznámení na webu ÚOHS „získat možnost společně kontrolovat“ společnost Tatra trucks. Ta vznikla osmého března a nahradila firmu Truct development, kterou noví majitelé podle dřívějších informací účelově založili jako nástroj k převzetí Tatry. Jediným akcionářem Tatry trucks je Marek Galvas, který dosud působil jako předseda představenstva Tatry development. Prostředky na ovládnutí Tatry společnosti Truck Development poskytla podle dřívějších informací mimo jiné skupina J.

Antimonopolní úřad se má ve správním řízení zabývat oblastí výroby a prodeje nákladních vozidel, výrobou a prodejem výkovků a výlisky pro automobilový průmysl. Vede pouze zjednodušené řízení. O povolení spojení by měl rozhodnout do měsíce.

Tatru od roku 2006 kontrolovali čtyři čeští a zahraniční investoři, reprezentovaní dosavadním předsedou představenstva společnosti Američanem Ronaldem Adamsem. V roce 2010 automobilka snížila svou více než sedmisetmiliónovou ztrátu na 158 miliónů korun, od té doby své hospodářské výsledky nezveřejnila. Tatra skončila v dražbě kvůli dluhům. Hodnota Tatry byla stanovena na 1,765 miliardy korun a její závazky činily zhruba 1,5 miliardy Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám