Hlavní obsah

Vojenská CASA poprvé letěla do Afghánistánu

Novinky, jas

Jeden z letounů CASA, které česká armáda nakoupila jako dopravní stroje namísto vyřazených antonovů, poprvé letěl do Afghánistánu. Do Asie letěl v úterý a vrátil se ve čtvrtek. Na misi se vypravil i přesto, že stroje doposud nemají funkční systém pasivní ochrany proti střelám.

Foto: Petr Horník, Právo

CASA-295M

Článek

Let do Afghánistánu, který trval 13 hodin, zvládl letoun s mezipřistáním v gruzínském Tbilisi.

"I když byl let specifický s ohledem na vysokou nadmořskou výšku letiště v Kábulu a okolních hor a vysoké teploty, které jsou všeobecně faktorem ovlivňujícím provedení letu, byl klidný a bezproblémový,“ uvedl pilot Milan Laniak.

Oproti Airbusu byl sice let delší, ale vyšel armádu výrazně levněji. Zpět do vlasti přiletělo z Kábulu osm českých a dva slovenští vojenští policisté, kteří předchozího půl roku cvičili afgánské kolegy.

Foto: Armáda ČR

CASA na kábulském letišti

"Let prokázal, že i když je letoun CASA určen zejména pro taktickou přepravu na kratší vzdálenosti, v případě potřeby může armáda plně počítat s přepravními kapacitami těchto letounů i do vzdálených oblastí jako je například Afghánistán,“ konstatoval náčelník Generálního štábu Petr Pavel.

Čtyři letouny CASA  nakoupila armáda za 3,5 miliardy korun. Nákup provázely spekulace o tom, zda není předražený. Kvůli pořízení letadel vyšetřuje policie tehdejší ministryni obrany Vlastu Parkanovou (TOP 09), kterou poslanci loni v létě vydali ke stíhání.  Letadla mají rovněž od počátků problémy a doposud neprošly vojskovými zkouškami kvůli nevyhovující pasivní ochraně před střelami.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám