Hlavní obsah

Vojenská CASA poprvé letěla do Afghánistánu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z letounů CASA, které česká armáda nakoupila jako dopravní stroje namísto vyřazených antonovů, poprvé letěl do Afghánistánu. Do Asie letěl v úterý a vrátil se ve čtvrtek. Na misi se vypravil i přesto, že stroje doposud nemají funkční systém pasivní ochrany proti střelám.

Foto: Petr Horník, Právo

CASA-295M

Článek

Let do Afghánistánu, který trval 13 hodin, zvládl letoun s mezipřistáním v gruzínském Tbilisi.

"I když byl let specifický s ohledem na vysokou nadmořskou výšku letiště v Kábulu a okolních hor a vysoké teploty, které jsou všeobecně faktorem ovlivňujícím provedení letu, byl klidný a bezproblémový,“ uvedl pilot Milan Laniak.

Oproti Airbusu byl sice let delší, ale vyšel armádu výrazně levněji. Zpět do vlasti přiletělo z Kábulu osm českých a dva slovenští vojenští policisté, kteří předchozího půl roku cvičili afgánské kolegy.

Foto: Armáda ČR

CASA na kábulském letišti

"Let prokázal, že i když je letoun CASA určen zejména pro taktickou přepravu na kratší vzdálenosti, v případě potřeby může armáda plně počítat s přepravními kapacitami těchto letounů i do vzdálených oblastí jako je například Afghánistán,“ konstatoval náčelník Generálního štábu Petr Pavel.

Čtyři letouny CASA  nakoupila armáda za 3,5 miliardy korun. Nákup provázely spekulace o tom, zda není předražený. Kvůli pořízení letadel vyšetřuje policie tehdejší ministryni obrany Vlastu Parkanovou (TOP 09), kterou poslanci loni v létě vydali ke stíhání.  Letadla mají rovněž od počátků problémy a doposud neprošly vojskovými zkouškami kvůli nevyhovující pasivní ochraně před střelami.

Reklama

Související články

Ochrana letounů CASA stále nefunguje

Ochranný systém letounů CASA, který by měl stroje chránit před útoky, stále nefunguje k plné spokojenosti armády. I když měl být systém dodán do konce...

Výběr článků

Načítám