Hlavní obsah

Šéfka středočeské TOP 09 Langšádlová opouští zastupitelstvo kraje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předsedkyně středočeské TOP 09 Helena Langšádlová, která byla krajskou volební jedničkou TOP 09 a Starostů, se rozhodla rezignovat na mandát středočeské zastupitelky. Vedení kraje jí údajně znemožňuje přístup k informacím. Politička nadále zůstává poslankyní, sdělila ve středu mluvčí TOP 09 Alžběta Plívová. Langšádlovou by měl v krajském zastupitelstvu nahradit Pavel Fojtík.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Po boku Heleny Langšádlové stojí Miroslav Kalousek a Petr Gazdík.

Článek

Šéfka krajské TOP 09 počítala s tím, že pokud se stane hejtmankou, opustí Sněmovnu a bude se plně věnovat práci ve vedení kraje. Hejtmanem se ale stal sociální demokrat Josef Řihák a TOP 09 a Starostové skončili v opozici.

Langšádlová ve středu uvedla, že nechce být politikem, který kumuluje funkce, ani politikem, kterému jsou odepřena jeho práva a povinnosti související s veřejnou funkcí.

"Právě do takové role dostává své politické konkurenty současná středočeská koalice sociálních demokratů s komunisty. Znemožňuje přístup k informacím a způsobuje, že kontrolní a finanční výbor neslouží jako nástroj kontroly hospodaření kraje. Opozice tak nemůže hrát roli, která je obvyklá v demokratickém státě. V této oblasti zvažuji právní kroky," uvedla bez bližších informací.

Poslankyní zůstává

Dodala, že chce nadále pracovat pro Středočechy v Poslanecké sněmovně a spolupracovat s nimi i z pozice předsedkyně krajské organizace TOP 09.

Krajské volby ve Středočeském kraji vyhrála ČSSD před KSČM a ODS. Z 65 mandátů jich sociální demokraté získali 20, komunisté o jeden méně a občanští demokraté 16. TOP 09 a Starostové mají deset zastupitelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám