Hlavní obsah

Schwarzenberg přijal šéfa palestinské diplomacie Málikího

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká republika a další členské země Evropské unie vidí konflikt mezi Palestinou a Izraelem stejně. Neshodnou se ovšem na tom, co je účelné pro nastolení míru na Blízkém východě udělat. Po setkání se svým palestinským protějškem Rijádem Málikím to v úterý v Černínském paláci řekl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Palestinský ministr zahraničí Rijád Málikí (vlevo) a jeho český protějšek Karel Schwarzenberg

Článek

"Že bychom viděli nutnost opravdového státu, v tom jsme v naprosté shodě. V čem se lišíme, je taktika a přístup," řekl novinářům Schwarzenberg.

ČR je v unii známá svým blízkým vztahem s Izraelem, ale zároveň uznává, že by se Palestina měla stát plnohodnotným státem. Podle Schwarzenberga je ovšem jakékoli řešení situace nutné přijímat ve spolupráci s židovským státem.

Také podle Málikího je v zájmu Palestiny existence dvou separátních států Izraelců a Palestinců žijících v míru vedle sebe.

Češi dali na rozvoj přes čtvrt miliardy

Palestinský ministr zahraničí ocenil rozvojovou pomoc, kterou Praha jeho zemi poskytuje. Podle Schwarzenberga se Češi chtějí zaměřit na rozvoj vodohospodářství a solární energetiky v Palestině. Pomoc bude nadále pokračovat, poznamenal.

Podle dřívějších informací se česká strana jen v období od roku 1996 do roku 2008 na palestinských územích účastnila 14 rozvojových projektů v celkové hodnotě přes 250 miliónů korun. V současnosti podporuje například tvorbu tamního národního systému řízení, rozvoj vodního hospodářství a v provincii Tubás vybavení servisního střediska pro transformátory malou solární elektrárnou.

Reklama

Výběr článků

Načítám