Hlavní obsah

Česká armáda vyvíjí systém ochrany vozidel před střelami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká armáda vyvíjí spolu s vědci z Vojenského výzkumného ústavu Brno systém aktivní ochrany vozidel před nepřátelskými střelami. Měl by být schopen zachytit a zničit i střely vypálené ze vzdálenosti dvou až tří metrů, informovala v sobotu Česká televize.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Pandury v misích by se mohly dočkat lepší ochrany

Článek

Jeho uvedení do praxe bude stát 50 miliónů korun, armáda by ho měla začít používat v roce 2017.

Systém aktivní ochrany bojových vozidel má zatím jen ruská a izraelská armáda, české řešení ale má být podle ČT levnější a účinnější. Pomocí detektoru a plastické trhaviny zničí střelu směrovým výbuchem těsně před jejím nárazem do stěny vozidla.

"Pancíři střela prakticky neublíží, není na něm ani prohlubeň, pouze otisk kumulativní střely," řekl ČT Karel Soukup z Vojenského výzkumného ústavu Brno.

Účinnost systému je téměř stoprocentní. Zneškodní protitankové řízené střely i raketové granáty. Jeho hlavní výhodou je, že dokáže zničit i střely vypálené z velmi krátkých vzdáleností. Hodí se proto do boje v horském terénu i ve městech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám