Hlavní obsah

Bývalý bachař Vondruška se stal zastupitelem, někteří politici odešli pryč

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komunistický exposlanec Josef Vondruška se stal zastupitelem Libereckého kraje. Zastupitelé z ODS, Změny pro Liberecký kraj a Starostů pro Liberecký kraj se během skládání jeho slibu zvedli ze židlí a odešli do části zasedací místnosti určené pro veřejnost.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Komunistický exposlanec Josef Vondruška se stal zastupitelem Libereckého kraje.

Článek

Vyjádřili tak nesouhlas s tím, že jejich novým kolegou je muž obžalovaný z toho, že jako vězeňský vychovatel na začátku 80. let měl ve věznici v Minkovicích u Liberce týrat politického vězně Jiřího Wolfa. Okresní soud Vondrušku na jaře 2011 obžaloby zprostil, ale odvolací soud případ znovu vrátil do Liberce.

Josef Vondruška se stal zastupitelem jako první náhradník poté, co kvůli neslučitelnosti s funkcí rezignoval na mandát šéf liberecké záchranky a lídr regionální komunistické kandidátky Stanislav Mackovík.

„Je věcí svědomí, jak se k tomu pan Vondruška postavil. Zřejmě v tom nevidí problém. Ctím presumpci neviny, na druhou stranu těžko zpochybnit to, čím se v 80. letech živil, proto chápu, že je to pro veřejnost jen obtížně přijatelné. Pro mě to je lidsky také velký problém,“ řekl hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), který Vondruškovi po složení slibu nepodal ruku.

Vinu odmítá

„Na mandát má samozřejmě právo, morálně-politická rovina je pro nás nepřijatelná,“ řekl předseda zastupitelského klubu ODS Petr Beitl. Občanští demokraté také demonstrativně opustili křesla. Stejně tak učinili i zastupitelé z koaliční Změny pro Liberecký kraj a Starostů pro Liberecký kraj.

„Presumpce neviny platí pro občany, neplatí pro politiky,“ prohlásil zastupitel Miloslav Hudec. Obdobně se vyjádřili i sociální demokraté. Protest přišly vyjádřit i tři mladé ženy s transparenty.

Vondruška na jednání zastupitelstva přišel v dobré náladě. Protesty nechtěl příliš komentovat. „Už sedm let tvrdím to samé,“ řekl Vondruška. Ten už od počátku vinu odmítá a tvrdí, že celá kauza je politický proces. „V prvním volebním období v roce 2004 i v tom dalším jsem byl krajským zastupitelem, tehdy se to obešlo bez protestů,“ prohlásil Vondruška.

Minulý týden při soudním jednání ve Vondruškově kauze popisoval spisovatel a novinář Pavel Skramlík poměry ve věznici v Minkovích. Skramlík si tam odpykával trest za loupež. Podle svých slov se za mříže dostal kvůli špatně vedenému procesu. „Přezdívalo se mu Filipes. Za opaskem nosil obušek a hnědé kožené rukavice, aby si při bití neodřel prsty,“ uvedl před soudem Skramlík, podle kterého Vondruška tloukl Wolfa i další vězně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám