Hlavní obsah

Sněmovna udělala chybu, v novele o odpadech je úleva pro solárníky

Aktualizováno

Sněmovna řeší zapeklitý problém. Novela zákona o odpadech, která prošla oběma komorami, obsahuje i odmítnutou a problematickou úlevu pro provozovatele solárních elektráren. Chyba vznikla ve Sněmovně a její předsedkyně Miroslava Němcová (ODS) si již vyžádala posudky, zda a jak půjde situaci řešit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová

Článek

Do textu přijaté novely se v rozporu s vůlí poslanců dostala kritizovaná úprava poslance ODS Františka Sivery, která o šest měsíců prodlužuje lhůtu, v níž musí provozovatelé solárních elektráren uzavřít smlouvu o financování likvidace elektroodpadu ze solárních panelů.

Jsem hluboce přesvědčena o tom, že nemůže vstoupit v platnost zákon ve znění, které Sněmovna nepřijala, přestože byl následně projednán Senátem.
předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová

"Ten návrh Poslanecká sněmovna nepřijala. Do Senátu ovšem chybou sněmovní legislativy odešlo znění, ve kterém bylo napsáno, že tento pozměňovací návrh byl přijat," uvedla Němcová.

Zeman by mohl normu vetovat, navrhuje Štěch

Podle ní na tom svůj díl viny mělo ministerstvo životního prostředí, které text novely před odesláním do Senátu kontrolovalo. Resort se ohradil s tím, že chyba je pouze na straně sněmovních legislativců.

Němcová poznamenala, že Senát pochybení neodhalil, novelu schválil beze změn a poslal k podpisu prezidentu Miloši Zemanovi. Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) byl o problému informován, dodala Němcová.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD)

Štěch následně konstatoval, že možným řešením by bylo veto ze strany prezidenta, které by Sněmovna potvrdila a následně přijala zákon ve správném znění. Ohradil se i proti slovům Němcové a zdůraznil, že Senát Sněmovnu na chybu upozornil. Nemohl však projednávat jiný materiál, než mu byl doručen.

O postupu bude jasno ve středu

"Jsem hluboce přesvědčena o tom, že nemůže vstoupit v platnost zákon ve znění, které Sněmovna nepřijala, přestože byl následně projednán Senátem," uvedla šéfka dolní komory poté, co Sněmovnu o přijetí nějakého postupu požádal ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Stanoviska ústavních expertů, jak ve věci dále postupovat, by měla být podle Němcové k dispozici ve středu. Sněmovní organizační výbor by pak měl určit další postup.

Novela má především umožnit, aby poplatky na likvidaci autovraků bylo možné až do konce příštího roku používat na projekty v rámci programu Zelená úsporám na zateplování budov.

Reklama

Výběr článků

Načítám