Hlavní obsah

Papež z Afriky by nemusel rozumět Západu, říká kněz Tomáš Halík

Právo, Oldřich Danda

Také katolického kněze a teologa zvolení Jorgeho Maria Bergoglia papežem překvapilo. V rozhovoru pro Právo ale říká, že od papeže Františka se dá čekat velký posun v sociální oblasti. Zároveň dodává, že zdravotní stav Benedikta XVI., který na úřad rezignoval, je velmi vážný.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Římskokatolický kněz a teolog Tomáš Halík

Článek

Co říkáte zvolení Jorgeho Maria Bergoglia papežem?

I pro mne byla volba velkým překvapením, které se postupně přeměnilo na překvapení radostné. Pozitivně na mě zapůsobilo, že je členem jezuitského řádu, protože jezuité představují intelektuální elitu katolické církve a jsou progresivním prvkem.

To možná část české populace překvapí, je stále zatížená směšnou karikaturou jezuitů. Zvláště v Latinské Americe byli jezuité vždy spojenci chudých. Nový papež imponuje také svým životním stylem. Je o něm známo, že odmítl bydlet v arcibiskupském paláci, bydlí na okraji města, do práce jezdí autobusem a sám se stará o svou domácnost. To je významný signál.

Po kterém Františkovi si vybral jméno?

To ještě není zcela zřejmé. Buď je to František z Assisi, který je milovanou postavou i mimo katolickou církev. Dokonce Lenin říkal, že by komunisté potřebovali svého Františka z Assisi. Může to být František Xaverský, spoluzakladatel jezuitského řádu a velký misionář, nebo renesanční humanista František Saleský. Nebo generální představitel jezuitů František Borgiáš.

Nejpravděpodobnější je ale František z Assisi. Nový papež by tak reprezentoval dvě velké duchovní tradice katolické církve. Jezuitskou, která se vyznačuje praktičností, intelektuální hloubkou a progresivitou. A františkánskou, která vyjadřuje radostnou blízkost k životu a pozitivní vztah k přírodě a blízký vztah k chudým.

Tisk ho přejmenoval na papeže chudých, myslíte, že se v církvi začnou více skloňovat sociální otázky?

Určitě, protože nový papež se celý život angažoval při pomoci chudým, a také to charakterizuje církve v třetím světě.

Může latinskoamerický papež vlít krev do žil i evropskému křesťanství, jak si mnozí slibují?

Trochu jsem se obával, že kdyby přišel papež z Afriky, nebude rozumět komplikovanému západnímu světu. Argentina je ale nejevropštější oblastí Latinské Ameriky. A nový papež spojí obě kultury. Pochází z Itálie, studoval v Německu, ale je to Argentinec. Myslím, že bude mostem mezi Evropou a Latinskou Amerikou.

Povede církev novým směrem, nebo naváže na svého předchůdce?

V morálních otázkách bude navazovat na tradiční linii, ale v oblasti sociální lze očekávat značný posun. Ve třetím světě je to úloha, kterou církev plní velmi dobře. Řada duchovních i biskupů se angažuje v zápase za sociální spravedlnost. Mnozí za ni položili i život, symbolem je např. zavražděný arcibiskup Romero.

Je to úkol i pro západní církev?

Určitě, ale zde nejde jen o sociální pomoc, ale i kritickou reflexi liberálního kapitalismu.

Myslíte, že má František potenciál vyřešit problémy církve, mám na mysli skandály se zneužíváním mladistvých či špatné poměry v kurii?

Ty senzacechtivé zprávy, které šíří antiklerikální list Repubblica o skandálech v kurii, jsou značně přehnané. Bedlivý pozorovatel církevního života ale ví, že stav kurie není v pořádku, že tam jsou slabiny v práci s informacemi a také finančního charakteru.

Jsem rád, že tento papež není spojen s kurií. Mnohokrát se k její práci vyjadřoval kriticky. Může to být nevýhoda, ale prioritním posláním papeže je oslovovat svět, řízení církevního aparátu je úkolem kardinála státního sekretáře.

Neztíží novému papeži situaci, že bude mít v blízkosti emeritního papeže Benedikta XVI.?

To je sice neobvyklé, ale nebude to hrát roli. Při návštěvě Vatikánu jsem z důvěrných zdrojů slyšel, že zdravotní stav Benedikta XVI. je opravdu vážný a že za oslepnutím na jedno oko je nádorové onemocnění. Proto se nedomnívám, že bude zasahovat do pontifikátu nového papeže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám