Hlavní obsah

Senátoři posvětili vyslání vojáků do Mali

Novinky, val
Praha
Aktualizováno

Horní komora Parlamentu ve středu na svém jednání odsouhlasila vyslání českých vojáků do Mali. Vojáci by se neměli zapojovat do bojů, ale budou školit tamní ozbrojené síly. Schválení Senátem se předpokládalo.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Čeští vojáci by měli v Mali začít působit v dubnu.

Článek

Ke schválení návrhu byl zapotřebí souhlas nadpoloviční většiny všech senátorů. Nakonec jich pro návrh hlasovalo 61. Za schválení se v Senátu přimluvili i premiér Petr Nečas a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Kolem 50 českých vojáků by mělo v Mali začít působit počátkem dubna. Během prvního půl roku budou v Mali hlídat základnu v hlavním městě Bamaku. Až tato mise skončí, zapojí se Češi na další půlrok do výcviku malijských ozbrojených sil.

Jak už dříve informoval předseda vlády a zastupující ministr obrany Petr Nečas, Češi se do bojů s islamisty, kteří obsadili severní část afrického státu, nezapojí. Náklady na misi, které jsou limitovány částkou 220 miliónů korun, budou hrazeny z rozpočtu ministerstva obrany.

Islamisté od loňského jara ovládli sever země a nedávno začali postupovat na jih. Operacím na podporu malijských vojáků velí Francie. Francouzský ministr Francois Hollande nedávno oznámil, že se francouzská armáda začne v dubnu z africké země stahovat, vojáky prý čeká finální fáze operace proti islamistům.

Reklama

Související témata:

Související články

Ve městě Gao v Mali propukly další boje

V neděli propukly boje ve městě Gao na severovýchodě Mali. Vojáci se střetli s islámskými radikály u policejní stanice, postupně se ale boje rozšířily do...

Mali zatím nechce na svém území modré přilby

Vláda Mali je váhavá v otázce rozmístění mírových sborů OSN, uvedl vysoký představitel Spojených národů pro BBC. Většina zemí přitom právě jejich nasazení...

Výběr článků

Načítám