Hlavní obsah

Hejtmani půjdou k Zemanovi na Vysočinu na brigádu

Novinky, val, jov
Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se ve středu sešel s hejtmany. Probírali zejména otázku financování regionů. Prezident se s šéfy krajů domluvil mimo jiné na tom, že přijedou do Nového Veselí, kde má Zeman chalupu, a vysází nové stromy kolem tamního rybníku.

Miloš Zeman o sázení stromkůVideo: Novinky

 
Článek

Zeman na tiskové konferenci po jednání s hejtmany uvedl, že se dohodli na dvou věcech. Zaprvé chce prezident zvát zástupce krajů na porady expertů do Lán, ovšem jen za předpokladu, že přijdou s nějakým konkrétním návrhem, například legislativní iniciativou.

Druhým bodem vyvolal Zeman smích u přítomných novinářů. „Hejtmani vytvoří brigádu, která na hrázi novoveselského rybníka vysází nové stromy místo těch, které byly nezodpovědně vykáceny,“ oznámil prezident.

Jeho slova potvrdil šéf Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD). Podle něj bylo vysázení stromů kolem rybníka v Novém Veselí tématem hejtmana Vysočiny Jiřího Běhounka, pak se ale i ostatní hejtmani nabídli, že přijdou pomoci.

Upřednostnil hejtmany

Zeman při svém zvolení prezidentem avizoval, že chce být aktivní hlavou státu a často například navštěvovat jednání vlády. Tentokrát se ale rokování kabinetu nezúčastnil a místo toho upřednostnil právě setkání s hejtmany.

Prezident Miloš Zeman se sešel s hejtmanyVideo: Novinky

"Význam, který přikládám krajské samosprávě, mohu nejlépe dokumentovat tím, že setkání s vámi mělo přednost před setkáním s vládou, které uskutečním patrně až příští týden," uvedl prezident.

U pracovního oběda řešil se zástupci krajů například financování. Regiony jsou podle něj úspěšnější v čerpání evropských dotací než vláda. "Když si vezmu čerpání peněz z Evropské unie, tak vláda, která sebe sama označuje za vládu rozpočtové odpovědnosti, teď díky chybám svých ministrů vrací do Bruselu desítky a desítky miliard korun, které mohly zůstat v ČR a naplnit užitečné projekty," prohlásil Zeman.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman na setkání s hejtmany.

Kraje podle něj vrací zhruba pět až šest miliard. Zeman, který si setkání s hejtmany pochvaloval, ale poznamenal směrem k Haškovi, že to není až tak velké umění.

S hejtmany se bavil také o dopravní infrastruktuře. Podle něj se jedná o jeden z největších problémů, s nimiž se kraje potýkají. S lítostí konstatoval, že je "program investic do dopravní infrastruktury značně opomíjen".

Nečas: Prezident si může říkat, co chce

Premiér Petr Nečas se ke kritice vlády příliš nevyjadřoval. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu pouze uvedl, že si "pan prezident může říkat, co chce". Symboliku či hlubší smysl v tom, že prezident dal před návštěvou jednání kabinetu přednost hejtmanům, předseda vlády nevidí.

Zeman dostal kolekci vín

Hašek po setkání se Zemanem řekl Novinkám, že hejtmani obdarovali prezidenta regionálními potravinami. „Přivezli jsme kvalitní české a moravské domácí potraviny, žádné levné zahraniční potraviny plné náhražek,“ uvedl.

Jihomoravský hejtman věnoval Zemanovi koš výrobků z vyhlášeného židlochovického řeznictví a kolekci vynikajících moravských vín. „Jako symbolický dárek jsem předal slavnostní vydání moravských zemských desek,“ doplnil Hašek.

Na jednání se Zemanem se krátce probíral i sjezd ČSSD, který bude zahájen v pátek ráno v Ostravě. „Pan prezident zmínil svoji účast na sjezdu a zmínil některé pasáže ze svého sjezdového projevu,“ řekl Hašek.

K obědu byla kulajda, pečená kachna s knedlíkem a čokoládový dezert. Podávalo se červené a bílé moravské víno, ke kachně pak plzeňské pivo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám