Hlavní obsah

Praha chce legalizovat prostituci jako řádné podnikání

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Z nejstaršího řemesla by se mělo stát "řádné podnikání" a lidé s povolením k prostituci by platili daně i zdravotní a sociální pojištění. Tak to stojí v návrhu zákona o regulaci prostituce, který v pondělí představili pražští radní. Zákon by platil na úrovni celé republiky a radní si od něj slibují minimalizaci trestné činnosti, která s prostitucí souvisí.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Článek

„Dosud měly obce v boji proti veřejným domům jen velmi malé pravomoci a prostituci provozovanou v soukromých objektech mohly eliminovat pouze nepřímo prostřednictvím vyhlášky na ochranu veřejného pořádku a mravnosti. Nový zákon má oddělit legální prostituci, která bude regulovaným podnikáním dle tohoto návrhu, od prostituce nelegální, přičemž omezí negativní jevy a problémy, které s prostitucí souvisí,“ vysvětlila Iva Vojtková z pražského magistrátu.

Nový zákon, jenž prostituci zavádí jako řádné podnikání, má být nyní předložen pražským radním a zastupitelům, posléze Poslanecké sněmovně.

Nejdřív uzákonit, pak regulovat

Podle Vojtkové je smyslem zákona zejména ochrana zdraví prostitutek a prostitutů i jejich klientů. Zahrnuje kromě povinných zdravotních prohlídek také zákaz prostituce osobám mladším 18 let. „Objekty ochrany jsou dále mravnost, veřejný pořádek, bezpečnost a nerušený výkon práva na bydlení,“ doplnila Vojtková.

Radní Lukáš Manhart (TOP 09), jenž návrh vypracoval, si stěžuje, že dosud je možné prostituci regulovat jen na veřejných prostranstvích. „Zmíněný zákon má obcím a městům umožnit regulovat ji mimo veřejná prostranství, tedy v zařízeních určených k provozování prostituce," řekl.

První náměstek pražského primátora Tomáš Hudeček (TOP 09) má za to, že nelze zakázat něco, co právně neexistuje. „Proto musíme tento jev nejdříve uzákonit, jen tak nad ním získáme kontrolu,“ uvedl.

Anketa

Souhlasíte s legalizací prostituce?
Ano
85,5 %
Ne
14,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12473 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám