Hlavní obsah

Jihlava snižuje počet holubů, pomůžou také výzkumu

Právo, pch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlava

Město Jihlava opět redukuje počet holubů. Zdejší systematickou činnost tentokrát využili i veterinární experti, kteří se zabývají výzkumem přenosu chorob z ptačí populace na člověka.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Holub odchycený v Jihlavě

Článek

Po dvouleté pauze se na konci ledna objevily na střeše jihlavského Prioru odchytové klece. Jde o drátěné pasti na způsob sklopců, v nichž mají hladoví ptáci nasypáno lákavé krmení: dovnitř si cestu najdou snadno, ven se už ale sami nedostanou.

„Klece kontroluje správce objektu, a když jsou holubi uvnitř, volá specialistu holubáře. Ten ptáky prohlédne, nemocné kusy usmrtí a postoupí kafilérii, zdravé si odnese do chovu,“ popsala postup vedoucí odboru životního prostředí jihlavského magistrátu Katarína Ruschková.

V Jihlavě jde o dlouholetou tradici, která se v pravidelných dvou až tříletých pauzách opakuje. Výsledkem je udržení holubí populace na zhruba 150 kusech, které dotvářejí kolorit města, ale ještě nepředstavují problém.

Střílet ani trávit holuby nelze

„S touto praxí jsme kdysi začali kvůli stížnostem občanů, kteří měli strach z přenosu chorob, a také kvůli steskům majitelů nemovitostí. Rozhodli jsme se pro nejhumánnější způsob: střílet se v intravilánu města nesmí, trávit s ohledem na potravní řetězec také ne – přičemž tato metoda pro nás nebyla ani přijatelná,“ naznačil mluvčí magistrátu Radek Tulis, že ke zvolení jihlavského způsobu se dospělo vylučovací metodou.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Jihlavská radnice odchytává holuby na střeše obchodního domu na náměstí.

Letošní jihlavský odchyt se stal součástí společného projektu vídeňské a brněnské veterinární univerzity a jihlavského Státního veterinárního ústavu (SVÚ). Zvolený postup totiž umožňuje odběr vzorků pro zjišťování informací o přítomnosti původců chorob, přenášených z volně žijících ptáků na člověka. A holubi jsou v tomto ohledu velmi rizikoví, právě pro jejich život v sousedství lidí.

„Lidé si často neuvědomují, že k nákaze není potřeba se holuba dotknout. K přenosu stačí aerogenní cesta – tedy vdechnutí infekčního aerosolu například v okamžiku, kdy hejno krmených ptáků vzlétne a zvíří prach,“ upozornil Pavel Barták, zástupce ředitele jihlavského SVÚ.

Za první měsíc se v odchytových klecích v Jihlavě podařilo izolovat 75 holubů. Do konce dubna by Jihlavští rádi zredukovali současné městské hejno, čítající asi 400 kusů, na snesitelných 150.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám