Hlavní obsah

Státní zastupitelství prověří Nečase kvůli postům pro rebely

Právo, har, rav
Praha
Aktualizováno

Městské státní zastupitelství v Praze nařídilo, aby policie prověřila podezření z korupce týkající se premiéra Petra Nečase a exposlanců Marka Šnajdra, Petra Tluchoře a Ivana Fuksy (všichni ODS). Právu to v pátek potvrdil advokát Václav Láska, který trestní oznámení na čtveřici politiků v lednu podal, i mluvčí městských žalobců Štěpánka Zenklová.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér a předseda ODS Petr Nečas

Článek

Případ souvisí s tím, že rebelující poslanci loni složili kvůli sporům o vládní daňový balíček mandát a následně získali posty ve firmách s majetkovou účastí státu. Láska podezírá Nečase, a případně i další lidi, z podplácení, Šnajdra, Tluchoře a Fuksu zase z přijetí úplatku.

Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 původně počátkem února rozhodlo, že oznámení nepostoupí policii, protože podle něho neobsahovalo takové skutečnosti, na jejichž podkladě by bylo možné učinit závěr o podezření ze spáchání trestného činu. Láska již tehdy oznámil, že postup nechá přezkoumat nadřízenými žalobci. A ti nyní rozhodnutí zrušili.

Odklad byl předčasný

„Městské státní zastupitelství v Praze provedlo dohled nad postupem Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1, které věc uložilo. Městské státní zastupitelství tento postup shledalo předčasným a uložilo Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 1, aby oznámení postoupilo policejnímu orgánu k prověření,“ řekla Právu mluvčí Zenklová.

To potvrzuje i sdělení Stanislava Potužníka z Městského státního zastupitelství v Praze Láskovi, které advokát zveřejnil na své facebookové stránce.

„Důvodnost Vašeho podnětu spatřuji v tom, že skutečnosti, které zmiňujete ve svém podání ze dne 7. 1. 2013, splňují předpoklad pro postup orgánů činných v trestním řízení ve smyslu § 158 tr. řádu. Státní zástupkyni OSZ (obvodního státního zastupitelství, pozn. red.) pro Prahu 1 proto vydávám závazný pokyn k přijetí opatření směřujících k prošetření předmětné věci v rámci trestního řízení,“ napsal Potužník.

Foto: Milan Malíček, Právo

Rebelující poslanci ODS v čele s Petrem Tluchořem

Fuksa, Šnajdr a Tluchoř patřili v ODS ke skupině rebelů, kteří hrozili, že nepodpoří daňový balíček. Po delším vyjednávání a po kongresu ODS všichni tři složili mandát.

Místo nich nastoupili tři náhradníci, kteří vládě pomohli odhlasovat balíček i církevní restituce.

Bývalí rebelové zasedli v lukrativních místech ve státní správě: Šnajdr byl jmenován do dozorčí rady společnosti ČEPRO, Fuksa se stal ředitelem Českého aeroholdingu. Tluchoř v lednu uvedl, že pracuje jako konzultant pro soukromou společnost.

Reklama

Související články

Rebel Šnajdr nastupuje do dozorčí rady Čepra

Bývalý revoltující poslanec za ODS Marek Šnajdr byl ve čtvrtek jmenován do dozorčí rady státní společnosti Čepro, později by se měl stát předsedou orgánu. Do...

Výběr článků

Načítám