Hlavní obsah

Nečas a bývalí rebelové ODS čelí trestnímu oznámení kvůli údajnému úplatku

Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) čelí trestnímu oznámení, které na něj podal advokát Václav Láska. Ten má za to, že se premiér mohl dopustit uplácení rebelujících poslanců ODS Marka Šnajdra, Petra Tluchoře a Ivana Fuksy, kteří dostali posty ve státní správě poté, co umožnili schválení vládního úsporného balíčku. Nečas to považuje za absurdní.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas

Článek

Šnajdr byl jmenován do dozorčí rady státní společnosti Čepro, Fuksa získal post ve vedení Českého Aeroholdingu. Bude mít na starost privatizaci Českých aerolinií. Tluchoř by měl získat post v energetickém gigantu ČEZ. To on sám ale popřel. "Od začátku roku 2013 pracuji jako konzultant pro soukromou společnost," sdělil.

Advokát a spolupracovník Transparency International Láska podal oznámení nejen na Nečase, ale také na trojici poslanců, kteří se podle něj mohli dopustit přijetí úplatku.

"Trestní oznámení může podat kdokoli na kohokoli. Nicméně tuto věc považuji za naprosto absurdní," reagoval Nečas ve vyjádření, které poskytl jeho mluvčí Michal Schuster.

Šnajdr, Tluchoř a Fuksa složili v listopadu poslanecký mandát kvůli sporům o vládní balíček. Zákony byly následně přijaty.

Foto: archiv, Právo

Advokát Václav Láska

Láska v trestním oznámení tvrdí, že poslanci se vzdali mandátu proto, že jim "bylo přislíbeno získání významných postů ve společnostech s majetkovou účastí státu".

Podle advokáta tak poslanci "nejednali na základě svého nejlepšího vědomí a svědomí, ale na základě slibu úplatku".

Reklama

Související články

Rebel Šnajdr nastupuje do dozorčí rady Čepra

Bývalý revoltující poslanec za ODS Marek Šnajdr byl ve čtvrtek jmenován do dozorčí rady státní společnosti Čepro, později by se měl stát předsedou orgánu. Do...

Výběr článků

Načítám