Hlavní obsah

Návrh žaloby na Klause pro velezradu podepsalo 27 senátorů

• Aktualizováno
Právo, Novinky, jas, jov

Pod návrh žalovat prezidenta Václava Klause z velezrady se podepsal potřebný počet 27 senátorů. Horní komora se bude věcí zabývat, a pokud většina zákonodárců věc podpoří, postoupí ji Senát Ústavnímu soudu. Velezrady se měl Klaus dopustit dílčí amnestií, již vyhlásil na počátku roku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Kolem aktuálního počtu podpisů pod návrhem žaloby panovaly celé odpoledne nejasnosti. V době, kdy podnikatel Karel Janeček ohlásil nutných 27 podpisů, jich bylo méně. Upozornili na to předseda senátního ústavně-právního výboru Miroslav Antl (za ČSSD) i senátní tisková tajemnice Pavlína Heřmánková.

Přiznal to i Janeček. "Ve chvíli televizního vystoupení bylo podpisů jen 26, někdo to omylem špatně spočetl," řekl s tím, že další podpisy má přislíbeny.

Večer Heřmánková oznámila, že podpisů už je 27. Právě takový počet je nutný, aby se návrhem Senát zabýval.

Podle předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) nyní petiční výbor posoudí veškeré náležitosti a následně se návrh dostane na jednání pléna. Pokud se najde nadpoloviční většina přítomných zákonodárců, která materiál podpoří, podá komora Ústavnímu soudu návrh na podání žaloby na končícího prezidenta z velezrady.

Kalousek: Je to gigantická pitomost

Místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek tvrdí, že hluboce nesouhlasí s amnestií prezidenta a pokládá ji za nesmírně škodlivou pro celou společnost. „Nesouhlasím s celou řadou dalších kroků pana prezidenta, nicméně toto vše bude zastíněno žalobou senátorů pro velezradu,“ řekl Kalousek Právu.

„Je to gigantická pitomost, která nemůže mít jiný výsledek než poškození jména České republiky v zahraničí a snížení její vážnosti,“ uvedl. Podle něj si ti, kteří mají v úctě vlastní zemi a institut hlavy státu, mohou pouze povzdechnout nad neschopností 27 senátorů mít větší rozhled. „Sedmadvacet exhibicionistů, kteří si nevidí dál než na špičku nosu, je ochotno poškodit mezinárodní obraz své vlasti pro pět minut vlastní slávy. Je mi z toho smutno,“ uzavřel Kalousek.

Klausovi končí mandát 7. března, Janeček i Štěch nicméně mají za to, že podání lze stihnout včas. Janeček otevřeně označil amnestii za "Klausův zločin".

Janečkovu petici odsuzující prezidentovu amnestii, kterou podpořila i řada občanských iniciativ, doposud podepsalo 73 000 lidí.

Podle Zemana to velezrada není

Nově zvolený prezident Miloš Zeman soudí, že amnestie vyhlášená Klausem byla chybou, na ústavní žalobu ale tento krok nevidí.

"Považuji to za chybu,“ řekl v úterý Zeman s tím, že o velezradu určitě nejde. Budoucí hlava státu patří ke kritikům amnestie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám