Hlavní obsah

Lidé se z komunismu nepoučili, stýská si v nové knize Klaus

Praha

Prezident Václav Klaus ve své nové knize My, Evropa a svět soudí, že se lidé z komunismu myšlenkově a ideově nepoučili. Pozornost a obezřetnost podle něj opadly, což je prý vidět zvláště na směřování integračního procesu v EU. Téměř nikdo v Evropě a USA se podle něj nestydí zavádět opatření, která se definitivně zdiskreditovala a která skončila s komunismem.

Foto: Petr Horník, Novinky

Václav Klaus na křtu své knihy My, Evropa a svět

Článek

Klaus pokřtil knihu My, Evropa a svět ve středu. Ohlíží se v ní na dobu, která uplynula od roku 1989. Nejedná se ale o paměti. Kniha podle Klause vyjadřuje "jisté zklamání" nad tím, jak nejen Česká republika, ale celý dnešní svět vypadá.

Prezident mimo jiné uvádí, že „je svět, ve kterém teď žije, daleko socialističtější, ne-li komunističtější, tedy v každém případě nesvobodnější, než si tehdy, v prvotním nadšení a elánu, představoval".

"Tento můj pocit zklamání, respektive obhajoba a vysvětlení tohoto mého dnešního pocitu, je předmětem této knihy. Je současně i naznačením důvodu, proč byla napsána," dodal Klaus na středečním křtu.

Kniha se podle něj pokouší 'vystopovat' klíčové body tohoto období, které k tomu přispívaly. A v závěru naznačuje, kudy se pokusit jít dál.

Reklama

Výběr článků

Načítám