Hlavní obsah

Prezident chce kolem sebe lidi s temnou minulostí, opřel se Bendl do Čuby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) v úterý zvedla ze židle informace, že si budoucí prezident Miloš Zeman nechá v úřadě radit v oblasti zemědělství od bývalého předsedy JZD Slušovice Františka Čuby. Podle Bendla jde o člověka s temnou minulostí spjatou s komunistickým režimem.

Foto: archiv, Právo

František Čuba

Článek

"Prezident nemá v zemědělství žádné pravomoci a je smutné, že se chce obklopovat význačnými členy KSČ a přáteli komunistického režimu, který v zemědělství zdevastoval spousty lidských osudů," reagoval Bendl na Zemanův záměr nechat si od Čuby radit v oblasti zemědělské politiky.

"Pan Čuba je člověk s temnou minulostí, jejíž kořeny obrostlé politickým kšeftařením sahají ještě do totalitní doby naší země," zhodnotil Bendl minulost představitele někdejšího "slušovického zázraku".

Zeman už vloni na podzim avizoval, že se Čuba stane jeho zemědělským poradcem. V úterý to potvrdil na společném obědě v restauraci v Loretánské ulici.

Kalousek: Ať mu radí třeba kocour Mikeš

Také podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) je celkem zvláštní, že Zeman bude mít zemědělského poradce, když jeho kompetence do resortu zemědělství vůbec nezasahují.

"Vzhledem k tomu, že v kompetencích prezidenta republiky zemědělská politika není ani v ústavě ani v zákonech, tak je úplně jedno, kdo bude panu prezidentovi radit. Může to být klidně kocour Mikeš, kozel Bobeš nebo pan inženýr Čuba," řekl Právu Kalousek.

Čuba za komunistického režimu zastával post předsedy JZD Agrokombinátu Slušovice. Pod jeho vedením se původně zemědělské družstvo postupně zaměřovalo více na elektroniku nebo strojírenství. V řízení podniku zavedl prvky fungující v tržní ekonomice.

Anketa

Považujete Františka Čubu za muže s "temnou minulostí"?
Ano
23,1 %
Ne
76,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19089 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám