Hlavní obsah

Dopravu komplikuje čerstvý sníh, hrozí náledí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řidiči musí být v sobotu ráno opatrní, na řadě míst Česka napadl čerstvý sníh, někde stále sněží, což může způsobit komplikace v dopravě. Dopravní nehody už se staly například v Praze. Zrádný může být zejména zledovatělý povrch vozovky skrytý pod novými vrstvami sněhu.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Ilustrační foto

Článek

Praze by měli být řidiči obezřetní například v Praze 10, problémy mohou mít i na Pražském okruhu. Stalo se už několik dopravních nehod. V centru města srazil po sedmé hodině autobus chodce, který utrpěl zranění. Zraněn byl i člověk, kterého srazilo auto ve Francouzské ulici. Nehoda se stala krátce před 06:30.

Řidiči by si měli dávat pozor i v okolí hlavního města. Silnice 2. a 3. tříd tam může pokrývat vrstva nového sněhu, frekventovanější komunikace jsou často mokré po chemickém ošetření.

Sněhové přeháňky mohou ráno komplikovat dopravu také na většině území Středočeského kraje. Řidiči by měli být opatrní zejména na vozovkách druhých a třetích tříd a rychlostních silnicích, protože jsou většinou mokré. Kvůli sněžení silničáři doporučují opatrnost také na ústecké dálnici D8, ostatní dálnice jsou bez problémů sjízdné.

Hustě sněží ve východní části Ústeckého kraje. Silnice na Ústecku, Děčínsku a Litoměřicku jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Na silnicích v okrese Děčín leží vrstva rozbředlého sněhu po chemickém ošetření. Na Litoměřicku se mezi sedmou a osmou ráno staly tři dopravní nehody, podle policejního Centra dopravních informací při nich nikdo nebyl vážně zraněn.

Ve výše položených oblastech Pardubického kraje zůstává na silnicích druhých a třetích tříd ujetý sníh. Silničáři upozorňují na region Poličky, Ústí nad Orlicí a Lanškrouna. V okolí Holic se vyskytují lokální námrazy.

Jihočeské silnice jsou místy zledovatělé

Na jihočeských silnicích si řidiči musí dát pozor na zbytky zledovatělého sněhu. Cestáři doporučují jízdu se zvýšenou pozorností. Někde zhoršuje viditelnost sněžení a mrznoucí mlhy. Ledovka hrozí na Českokrumlovsku, ale také na Táborsku. Zledovatělé jsou především lesní úseky a ty, na kterých se nesmí používat chemie.

Jízda se zvýšenou pozorností se řidičům doporučuje také na Vysočině. Vozovky silnic druhé a třetí třídy jsou místy zledovatělé, a to zejména na Pelhřimovsku a Žďársku, ujetá vrstva sněhu krytá posypem je také na Havlíčkobrodsku. Pozor na dálnici D1, její povrch je většinou holý a mokrý, ale mezi 100 až 40 kilometrem na ní leží sníh a je kluzká.

S maximální pozorností by měli jet řidiči na Žďársku v okolí Tří Studní a Vlachovic, v lesních úsecích je tam ledovka krytá posypem. Meteorologové varují před lokálním náledím, sněžením a také mrznoucími mlhami nebo mrholením.

Na jižní Moravě jsou silnice druhých a třetích tříd sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Například na Znojemsku silničáři varují před ujetou vrstvou sněhu, která je ale krytá posypem. Problémy mohou mít řidiči i na Vyškovsku, kde jsou silnice druhé a třetí třídy mokré. Cestáři varují, že ve vyšších polohách mohou namrzat.

V Olomouckém kraji může dopravu na silnicích zkomplikovat hustá mlha. Silničáři proto motoristy upozorňují na opatrnost kvůli snížené dohlednosti. Silnice v kraji jsou již většinou holé, na Jesenicku mohou řidiči narazit na rozbředlý sníh i na hlavních cestách. Na Prostějovsku zase správci cest nad ránem varovali, že kvůli poklesu teplot vozovky namrzají.

Silnice ve Zlínském kraji jsou převážně holé a mokré. Platí to především pro hlavní tahy. V horských polohách Vsetínska však musejí řidiči počítat se sněhem na cestách, místy ho leží až osm centimetrů. Vozovky navíc mohou namrzat. Správci cest také řidiče upozorňují, že místy v regionu panuje mlha, dohlednost je tak snížena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám