Hlavní obsah

Lékaři vyhráli nad meningokokem boj o život tříletého děvčátka

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bčeclav

Od víkendu je malá Anička z Břeclavi zase doma. V náručí maminky Lucie Vymyslické, která s úlevou hovoří o okamžicích, které mohly skončit tragicky. Nenápadně a plíživě na její tříletou dceru totiž zaútočil meningokok. Díky bleskové reakci lékařů dítě svůj boj vyhrálo.

Foto: archiv rodiny Vymyslických

Malá Anička a její maminka se dnes už šťastně usmívají.

Článek

Vše začalo zdánlivě banální teplotou ve středu 9. ledna. „Byla jsem v práci, když mi navečer manžel volal, že malá šla spát bez jídla. Okamžitě mi bylo jasné, že je nemocná. Za chvíli to potvrdil, měla teplotu,“ vzpomíná matka na počátek událostí, které měly nakročeno k dramatu.

Přijít za dvě hodiny, bylo by pozdě.
Lucie Vymyslická

V pátek si holčička stěžovala na bolesti hlavy a nohou, měla horečku a na těle červené skvrny. Rodiče zavolali lékařku Libuši Příborskou a ta jim nařídila, aby s dítětem přijeli. „Bylo jí jasné, že je to vážné, takže jsme obratem putovali do nemocnice. Řekla nám, že přijít za dvě hodiny, bylo by pozdě,“ vzpomíná matka. V břeclavské nemocnici dali dítěti první pomoc, po stabilizaci nařídili převoz záchrankou do Brna.

V dětské nemocnici v brněnských Černých Polích pak odvedli vynikající práci. Nijak přitom nezastírali vážnost situace.

„Řekli nám, co se může stát, co vše hrozí a informovali nás o všech změnách situace. Sestřičky nám i ochotně řekly, jak se malá chová a cítí. Do všech detailů,“ vzpomíná matka, která stav dítěte musela sledovat jen z dálky.

Od začátku tak věděla, že se jedná o smrtícího meningokoka, který jim mohl dceru vzít, nebo se mohl postarat o celoživotní následky.

Začátek onemocnění se neliší od chřipky

Děvčátko do boje o život vstoupilo s handicapem předchozího prodělaného zápalu plic. Snad právě proto byl jeho organismus snadným cílem pro útok meningokoka.

„Netuším, kde jej chytila, zjišťují to hygienici. Vyšetření v rodině bylo negativní, podrobit se mu musí i okolí. Ale to je nutné zlo, nejdůležitější je, že malá žije,“ dodala žena.

Zážitek ji poučil, že navzdory nepříznivé době, která lidi nutí léčit se podomácku, je lepší obrátit se na lékaře.

„Začátek onemocnění se nelišil od banální chřipky. Nakonec šlo ale o život. Kdoví, jak by to dopadlo, kdybychom se spoléhali, že si poradíme sami,“ apeluje na všechny, kdo pociťují touhu řešit zdravotní potíže zdánlivě nejlevnějším způsobem bez lékaře, aby své rozhodnutí pořádně zvážili.

Reklama

Výběr článků

Načítám