Hlavní obsah

Jakl jde tvrdě do Schwarzenberga: Skrýval nácky, myslel si, že je to známka punku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tajemník prezidenta Václava Klause a donedávna i jeden z uchazečů o Hrad Ladislav Jakl se pustil do prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga. Text známé skladby Známka punku od kapely Visací zámek nahradil útočnými slovy na adresu Schwarzenberga.

Foto: Právo

Ladislav Jakl, tajemník prezidenta Václava Klause.

Článek

"V rodokmenu skrýval pěkný nácky / Myslel si že je to známka punku / Když to na něj prasklo chtěl rozdávat facky / Myslel si že je to známka punku," rýmuje Jakl v parafrázi na známou skladbu (celé znění si můžete přečíst zde).

Prezidentův tajemník tak útočí na Schwarzenbergovy předky, kteří se před volbami hojně propírali. Kritici Schwarzenbergovi předhazovali nacistickou minulost jeho tchána a připomínali členství jeho otce v kolaborantské organizaci Vlajka.

Jak ale Schwarzenberg dříve uvedl, jeho otec z Vlajky odešel ve chvíli, kdy se dozvěděl, že by organizace mohla kolaborovat s nacisty. Schwarzenbergova manželka Therese zase opakovaně uvedla, že se Schwarzenberg nikdy neshodoval s názory jejího otce.

Jakl si v textu bere na paškál také další témata. Schwarzenbergovi vytýká například špatnou výslovnost i to, že při zpěvu české hymny v jednu chvíli zaváhal nad textem.

Bezradný hudebník

K Jaklovu textu se pro Právo vyjádřil zpěvák skupiny Visací Zámek Jan Haubert. Podle něj je Ladislav Jakl "pochybným prezidentským tajemníkem a bezradným hudebníkem".

Ladislav Jakl chtěl podle Hauberta svým textem zaútočit na Karla Schwarzenberga i na skupinu Visací zámek, protože nahrála píseň Prezident. "Už jsem slyšel hodně pozměněných verzí hitu Známka punku, ale Jaklova verze je zdaleka nejubožejší. Jak obsahem, tak veršotepectvím," uvedl Haubert.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám