Hlavní obsah

Marihuana bude na předpis, souhlasil Senát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Marihuana bude legálně sloužit ke zmírnění závažných onemocnění. K dostání bude ještě letos v lékárnách na elektronický předpis. Pacienti si ji alespoň prozatím budou muset koupit. Počítá s tím novela o využívání konopí k léčebným účelům, kterou dnes schválil Senát. Normu nyní ještě dostane k podpisu prezident.

Foto: Václav Lang, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Marihuanu je možné používat například pro zmírnění příznaků rakoviny, Parkinsonovy choroby, roztroušené sklerózy, lupénky nebo atopického ekzému. Legální pořízení na elektronický předpis má zabránit zneužívání této drogy.

Novela nepřináší legalizaci marihuany ani pěstování konopí pro léčebné účely doma, po čemž volali někteří zastánci užívání marihuany. Podle tvůrců předlohy by to bylo porušení mezinárodní úmluvy o psychotropních látkách.

Droga k léčebným účelům by se měla nejprve dovážet. Až po roce by měli vstoupit na trh tuzemští pěstitelé, aby měl Státní úřad pro kontrolu léčiv (SÚKL) čas na přípravu. Určoval by také, na jaké ploše by se konopí pěstovalo. Ústav má také pěstitelům vydávat maximálně pětileté licence.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám