Hlavní obsah

Jsem pro předčasné volby co nejdříve, řekl Zeman

Aktualizováno

Miloš Zeman, který byl v sobotu zvolen novým prezidentem republiky, ve večerní debatě v České televizi uvedl, že pro vládu by bylo záchranou, kdyby se konaly předčasné volby, a to co nejdříve. Zeman to označil za svůj občanský názor, který ovšem nebude skrývat.

Foto: Milan Malíček, ČTK

Miloš Zeman a jeho dcera Kateřina při vyhlášení výsledků voleb.

Článek

"Pro vládu, která má osmiprocentní podporu, by bylo záchranou, kdyby se konaly předčasné volby," uvedl Zeman s poukazem na to, že kabinet se opírá o podporu strany LIDEM, která se skládá z přeběhlíků od VV, a stranu jako takovou nikdo nevolil.

Zeman pojede na sjezd ČSSD

Zeman zároveň uvedl, že jej předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vedle gratulace pozval na nadcházející sjezd své strany a oznámil, že na sjezd "určitě přijede".

Zeman uvedl, že se nehodlá vzdávat čestného předsednictví SPOZ. "Budu tuto stranu volit, ale do kampaně se nebudu jakkoliv zapojovat," dodal příští prezident s tím, že jeho hlas bude pouze jeden z osmi miliónů oprávněných voličů.

Budoucí prezident zároveň odmítl obavy části voličů, že by mohl některé strany upřednostňovat či poškozovat. "Nebudu dělat ani jedno, ani druhé," konstatoval Zeman.

"Chci být prezidentem, který nebude nadržovat žádné politické straně," dodal. Zároveň zmínil, že coby přímo zvolený prezident může být hlasem občanů. Z této pozice je připraven být kritický vůči stávajícímu kabinetu.

"Člověk má vždy říkat, co si myslí, " dodal Zeman.

Zemanův inaugurační projev bude podle jeho slov o něčem jiném, než o čem mluvili oba jeho předchůdci Václav Havel i Václav Klaus.

Šlouf nemluvil pravdu, tvrdí Zeman

Zeman se vyjádřil i ke slovům lobbisty Miroslava Šloufa, který po druhém kole voleb uvedl, že mu ve volební kampani radil a je připraven pomáhat Zemanovi i na Hradě. "Naše spolupráce skončila před několika lety," uvedl Zeman s tím, že Šlouf nadsadil svou roli.

Miroslav Šlouf k volbě prezidentaVideo: Novinky

"Nemluvil pravdu," dodal Zeman, podle něhož nemá lobbista vliv ani na členy jeho volebního týmu.

K budoucímu působení na Hradě Zeman uvedl, že bude chtít zjistit, kdo je zodpovědný za novoroční amnestii, kterou vyhlásil prezident Václav Klaus.

To, že stávající kancléř Jiří Weigl nebude ve funkci pokračovat, Zeman nekomentoval. [celá zpráva]

V čele NKÚ si Zeman umí představit senátora Michálka

Zeman se vyjádřil i k neobsazenému postu prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Budoucí prezident si na tomto postu umí představit například senátora Libora Michálka. "Nemluvil jsem s ním o tom, on o tom neví," zdůraznil Zeman, že jde pouze o úvahu.

Michálek vešel ve známost v souvislosti s korupční aférou, která vedla k demisi někdejšího ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS).

Anketa

Myslíte si, že Miloš Zeman bude lepším prezidentem než Václav Klaus?
Ano
65,7 %
Ne
34,3 %
Celkem hlasovalo 60242 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám