Hlavní obsah

Je to lež, rozčílil se Schwarzenberg kvůli inzerátu. Jeho tým podá trestní oznámení

Aktualizováno

Prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg se v pátek ostře ohradil proti inzerátu, který se ve čtvrtek a v pátek objevil v deníku Blesk. V souvislosti s tím podává jeho tým trestní oznámení. Inzerát útočí na Schwarzenberga a neobsahuje žádné údaje o zadavateli a zpracovateli. Inzerát si podle vydavatele Blesku objednal přes mediální agenturu pražský advokát Vladimír Zavadil.

Karel Schwarzenberg o kampaniVideo: Právo

 
Článek

Schwarzenberg se na tiskové konferenci při dotazu na inzerát nebývale rozohnil a označil jej jednoznačně za lež.

Tým Karla Schwarzenberga poté, co kandidát odvolil, řekl, že kvůli inzerátu podává trestní oznámení pro porušení volebního zákona a šíření poplašné zprávy. Vydavatele deníku Schwarzenbergův tým vyzval, aby "okamžitě zjednal nápravu".

Kromě jiného se v celostránkovém inzerátu tvrdí, že Schwarzenberg připravuje půdu pro vrácení majetku potomkům válečných zločinců. Týká se výroků ministra zahraničí o poválečném odsunu sudetských Němců z Československa. "Děkuje za podporu představiteli Sudetendeutsche Landsmannschaftu Berndu Posseltovi," píše se v nepodepsaném inzerátu.

Sám Posselt přitom ve čtvrtek v České televizi oznámil, že žádné stanovisko k volbě českého prezidenta nevydal.

Od inzerce se distancoval i tým Miloše Zemana prostřednictvím mluvčí Hany Burianové. [celá zpráva]

Přímé sankce za porušení zákona nejsou

"Zmiňovaný inzerát svými náležitostmi nevybočuje mezi ostatními předvolebními inzeráty, které se objevují napříč českými médii," reagovala na dotaz ČTK Kateřina Kuchařová, mluvčí vydavatelství Ringier Axel Springer CZ (RAS), které Blesk vydává. Posléze uvedla, že zadavatelem inzerce byla mediální agentura Mindshare pro pražského advokáta Vladimíra Zavadila.

Burianová doplnila, že s agenturou ani advokátem Zemanův tým nespolupracuje.

Podle zákona musí propagace či volební agitace šířená prostřednictvím komunikačních médií obsahovat údaje o zadavateli a zpracovateli. "To platí obdobně i pro sdělení v neprospěch kteréhokoli kandidáta na funkci prezidenta republiky," uvádí se v zákoně.

Za porušení tohoto ustanovení však není žádná přímá sankce. "Návrh na neplatnost volby prezidenta může podat navrhovatel, má-li za to, že byla porušena ustanovení zákona způsobem, který mohl ovlivnit výsledek volby prezidenta," uvedlo ministerstvo.

Reklama

Výběr článků

Načítám