Hlavní obsah

Rovný výsledek ve volbách? Celý kolotoč by začal znovu

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká republika žije v těchto dnech závěrečným kolem prezidentských voleb. Voliči se dohadují, zda se v sobotu stane novou hlavou státu Miloš Zeman nebo Karel Schwarzenberg. Co by se však stalo při rovnosti hlasů? Celý volební maraton by se opakoval.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tomio Okamura loni při představování prezidentské kampaně. Stále existuje možnost, že by si podobnou kampaň mohl brzy zopakovat.

Článek

Pokud by v druhém kole voleb nastřádali oba kandidáti stejný počet hlasů, do deseti dnů by byl vyhlášen termín nových voleb. Tak zní zákon o přímé volbě prezidenta České republiky.

Celý kolotoč kolem shánění nominačních podpisů, který odstartoval zhruba loni na jaře, by tak mohl vypuknout znovu. Do hry by se také mohli vrátit neúspěšní kandidáti, a to jak ti, kterým se nepodařilo sehnat dostatečný počet podpisů poslanců, senátorů nebo občanů, tak kandidáti, které ministerstvo vnitra vyškrtlo až dodatečně po přezkoumání podpisových archů.

Co říká zákon o přímé volbě prezidenta:Prezidentem republiky je zvolen kandidát, který obdržel ve druhém kole volby nejvyšší počet platných hlasů oprávněných voličů. Je-li takových kandidátů více, prezident republiky není zvolen a do deseti dnů se vyhlásí nová volba prezidenta republiky.

Novinkám to potvrdil Břetislav Oliva z ministerstva vnitra. „V případě rovnosti hlasů ve druhém kole prezidentských voleb by došlo k opakování celého volebního procesu od samého začátku, tj. včetně nominací a sběru podpisů,“ uvedl.

Možnost, že by oba kandidáti získali v druhém kole voleb stejný počet hlasů, je mizivá. Pakliže se tak skutečně nestane, budou výsledky známy nejspíš už v sobotu odpoledne. Volební místnosti se uzavřou téhož dne ve 14:00.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám