Hlavní obsah

Šermování s dekrety se Zemanovi vymstilo, o Posseltovi nemluvil pravdu

Novinky, val, jov
Aktualizováno

V poslední předvolební debatě na České televizi (ČT) se opět diskutovalo na téma Benešových dekretů. Miloš Zeman dříve zaútočil na Karla Schwarzenberga s tím, že jej v boji o Hrad podpořil také zástupce a mluvčí sudetských Němců Bernd Posselt. Ten to ale důrazně popřel. Navíc vyšlo najevo, že Zeman neříkal pravdu o zdroji, kde měl podle svých slov citovaný Posseltův výrok najít. Zemanův tým se nechce k výroku vyjadřovat do doby, než se média začnou zabývat i Schwarzenbergovým sporem s jedním z diskutérů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezidentští kandidáti při čtvrteční závěrečné televizní debatě.

Článek

Miloš Zeman před týdnem Karlu Schwarzenbergovi předhodil, že mu měl Posselt vyjádřit v německém listu Süddeutsche Zeitung podporu. Jak ale mluvčí sudetských Němců později sdělil ČT, nikomu z médií své vyjádření nedával a Zemanův výrok označil za nepravdivý.

Na dotaz, odkud tedy Zeman citoval Posseltův výrok, odpověděl expremiér v ČT, že z Britských listů. Ani ty se ale s jeho výrokem neztotožnily a okamžitě vydaly stanovisko, v němž se proti Zemanovu tvrzení ohrazují. „Jméno Posselt použily Britské listy naposledy 30. 05. 2012 v článku Petra Uhla: Etnická sprostota České televize...,“ upozornily.

Vyjádříme se, ale...

Zemanův volební tým se vyjádří podle mluvčí Hany Burianové k mylnému citování Posselta teprve ve chvíli, kdy se média začnou zabývat i Schwarzenbergovou hádkou s válečným veteránem ve čtvrtečním TV duelu.

"Náš volební tým se rozhodl, že pokud nebudou média řešit selhání pana Schwarzenberga, kdy urazil v přímém přenosu válečného veterána plukovníka Vranského, nebudeme se k diskuzi vyjadřovat," sdělila Novinkám Burianová.

Server Demagog.cz, který analyzuje výroky politických osobností, upozornil i na další nepravdivá Zemanova tvrzení ve čtvrteční debatě. Pravdu prý nehovořil například tehdy, když uvedl, že za jeho vlády byl průměrný roční růst HDP 2,8 %, zatímco za Nečasovy vlády je průměrný roční růst HDP 0,8 %. Podle údajů Eurostatu rostla v průměru ekonomika za Zemana o 2,18 %, za Nečase pak o 1,03 %. "Údaje u své vlády Miloš Zeman nadsazuje, v případě vlády Petra Nečase je naopak lehce snižuje," konstatuje Demagog.cz.

Omluvil se za útok na manželku

Podle serveru zaznělo v 90minutové debatě od Zemana 13 pravdivých výroků, tři nepravdivé, čtyři zavádějící a jeden se nepodařilo ověřit. Naproti tomu 11 Schwarzenbergových tvrzení bylo pravdivých a tři zavádějící, nepravdivý ani jeden.

Co je Demagog.cz?

Projekt Demagog.cz má za cíl kontrolu tvrzení, která zazní v politických diskuzích. Projekt  navazuje na slovenskou verzi projektu - Demagog.sk. Ten vznikl jako dobrovolná a nezávislá iniciativa studentů Masarykovy univerzity v Brně. Projekt Demagog.cz funguje díky podpoře agentury Evropské komise - Mládež v akci, Nadace Open Society Fund Praha, společnosti Newton media a PR agentury Heretic.

Zdroj: Demagog.cz

Zeman už dříve zaútočil na Schwarzenberga nepravdivým útokem, za který se později omluvil. Tehdy jeho volební štáb, s nímž se Zeman ztotožnil, uvedl s odkazem na server Freeglobe, že v rodovém sídle Schwarzenbergovy manželky visí obrazy s nacistickou tématikou. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám