Hlavní obsah

Fischer před 2. kolem voleb ocenil Zemana, Schwarzenberga zkritizoval

Právo, Jan Martinek

Neúspěšný prezidentský kandidát Jan Fischer, který v prvním kole nakonec skončil na třetím místě, v pondělí vyjádřil svůj názor na druhé kolo prezidentské volby. A ačkoliv to neřekl napřímo, z jeho slov vyplývá, že mu je bližší Miloš Zeman.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Fischer sledoval ve svém volebním štábu výsledky prvního kola prezidentské volby.

Článek

Schwarzenberg si podle Fischera neprávem přivlastňuje odkaz exprezidenta Václava Havla.

„Příznivci Karla Schwarzenberga se zaštiťují jménem Václava Havla. Musím však říci, že s tímto přivlastňováním si památky vůdce sametové revoluce v kampani hluboce nesouhlasím. A hlavně odsuzuji hrubý faul, jímž byl tlak na nezávislé kandidáty, aby odstoupili ve prospěch Karla Schwarzenberga. Vážně pochybuji, že by náš první polistopadový prezident schválil tento atak vládního kandidáta na kandidáty občanské společnosti,“ píše Fischer v prohlášení.

Vadí mu i jeho výrok o Eduardu Benešovi.

„Rovněž nemohu podpořit ministra zahraničí, který de facto srovnal prezidenta Beneše s válečnými zločinci souzenými mezinárodním tribunálem v Haagu. Takový výrok z úst prezidentského kandidáta vážně podkopává mezinárodní postavení České republiky a poškozuje její dobré jméno,“ píše Fischer.

V neposlední řadě pak lídra TOP 09 kritizuje za jeho údajně rozpolcený postoj vůči vládě Petra Nečase, které je Schwarzenberg členem. „Konečně mi vadí schizofrenie, kdy předseda TOP 09 na jedné straně zůstává až do konce prezidentské kampaně ve vládě, ale přitom se údajně distancuje od řady jejích zásadních rozhodnutí a odmítá nést odpovědnost za kontroverzní amnestii,“ uvedl Fischer.

Na Zemanovi naopak ocenil jeho kladné stránky. „Miloše Zemana znám přes třicet let a v mnoha věcech s ním nesouhlasím. Na druhé straně oceňuji, že získal vysoký počet podpisů pro svou kandidaturu (sám vím, že to nebylo snadné). Jde také o kandidáta, jehož názory jsou jasné, dlouhodobě známé a který se nebojí nést za působení ve vládě svou kůži na trh,“ uvedl Fischer, který na závěr prohlášení napsal, že k volbám půjde.

Gazdík Fischera zkritizoval

Fischera už za jeho vyjádření zkritizoval předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. Podle něj se projevil Fischer skutečně jako želé (tuto přezdívku si vysloužil na internetu) a člověk bez pevných názorů a zásad.

„Bude jistě zajímavé sledovat, na jakém významném místě se v budoucnosti objeví. Jistě mu tým kolem Miloše Zemana něco přislíbil a Fischer šel za tím, kdo něco slíbil,“ řekl Právu Gazdík. Dodal, že si jinak nedokáže vysvětlit změny Fischerových postojů. Před volbami, když to vypadalo, že Schwarzenberg je bez šancí a mohl by získat jeho podporu v druhém kole, tak Fischer deklaroval podle Gazdíka podporu šéfovi TOP 09, ale po svém debaklu začal lavírovat, až postupně otočil.

Jan Fischer dostal ve volbách 16,35% hlasů. Ačkoliv se prezentoval spíše jako středový až pravicový kandidát, povolební statistiky naopak ukazují, že nejvíce bodoval v tradičně levicových okresech, například na Tachovsku, Ústecku a Karlovarsku, kde volby vyhrávají komunisté. Nepřímá podpora Zemanovi by tak mohla u jeho voličů zafungovat.

Miloše Zemana doporučila svým příznivcům volit i soc. dem. a někteří představitelé ODS, například poslanec Boris Šťastný.

Reklama

Výběr článků

Načítám