Hlavní obsah

Klaus podepsal daňový balíček, DPH vzroste na 15 a 21 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Václav Klaus v pátek podepsal několik zákonů. Mezi nimi i daňový balíček, který od příštího roku zvýší sazby DPH. Ty vzrostou na 15 a 21 procent. Prezident si před pár dny posteskl, že jej vláda staví před hotovou věc, a označil to za zlý diktát. Nakonec zákon, který byl tento týden přijat, ještě před začátkem Vánoc podepsal. O rozhodnutí hlavy státu informoval mluvčí Hradu Radim Ochvat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Daňový balíček obsahuje vedle změn DPH i solidární zvýšení daně z příjmu u lidí s nejvyššími výdělky, postupné zrušení tzv. zelené nafty pro zemědělce, omezení výdajových paušálů u živnostníků, zvýšení daně z převodu nemovitostí a další kroky.

Podpisu se dočkala i norma o rozpočtových pravidlech, která stanovuje, že veškeré platby státu šly přes účty České národní banky.

Prezident připojil podpis i pod normu o Státním pozemkovém úřadu a pod transpozici evropské směrnice o DPH.

Koalice prosadila schválení balíčku ve středu. [celá zpráva]

Materiál, který opozice odmítala jako asociální, se podařilo schválit až napodruhé. Po prvotním schválení ve Sněmovně jej v obou případech zamítl Senát. V prvním případě však koalice nenašla dost poslanců k přehlasování veta a vláda musela normu předložit znovu.

Reklama

Související články

Daně vzrostou. Poslanci přehlasovali Senát

Poslanci ve středu přehlasovali senátní veto a prosadili zvýšení sazeb DPH o jeden procentní bod na 15 a 21 procent. Se zvýšením sazeb daní počítá návrh...

Výběr článků

Načítám