Hlavní obsah

Daně vzrostou. Poslanci přehlasovali Senát

Poslanci ve středu přehlasovali senátní veto a prosadili zvýšení sazeb DPH o jeden procentní bod na 15 a 21 procent. Se zvýšením sazeb daní počítá návrh rozpočtu pro příští rok. Nejistota ohledně zdanění vadí i podnikatelům a kriticky se vůči opatřením vyjádřil i prezident Václav Klaus. Pro návrh hlasovalo 102 poslanců.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva Miroslav Kalousek a Petr Nečas ve Sněmovně

Článek

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) poslancům při představování návrhu lakonicky sdělil, že kvůli tomuto materiálu stojí před poslanci již po osmé. „Poprosím vás, abychom celkové skóre 6:1 zvýšili na 7:1 ve prospěch návrhu,“ požádal kolegy, které už zjevně nechtěl unavovat identickou matérií.

Poprvé nedokázala koalice zejména kvůli několika poslancům ODS veto Senátu přehlasovat a vláda musela změny DPH předložit znovu. Nyní se situace neopakovala, normu tak dostane k podpisu prezident Václav Klaus.

Klaus: je to hloupost

Ten už se však dříve několikrát vyjádřil odmítavě na adresu daňového balíčku. Zvyšování daní je podle něj obecně špatné a v tuto chvíli by šlo o naprostou hloupost, řekl například v září na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. [celá zpráva]

Do Kalouska a vlády se v diskusi opřel předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, který zvyšování DPH odsoudil. Vládě podle něj mimo jiné chybí koncepce daňové politiky a kabinet týrá občany a podnikatele svými daňovými experimenty.

Sobotkovi jeho projev zjevně připadal velice zábavný, neboť opakovaně bojoval s tím, aby se při tepání vlády nezačal smát. Nakonec jej musel zkrátit, neboť poslanci měli před polednem pevně naplánované body a k DPH se Sněmovna mohla vrátit až po polední pauze. V kritickém duchu se debata ubírala i odpoledne.

Reklama

Výběr článků

Načítám