Hlavní obsah

Nová koaliční smlouva chystá zápisné na VŠ i omezení přídavků na děti

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Po již schváleném zvýšení daní koalice připravuje další úspory v podobě omezení přídavků na děti a zavedení zápisného pro všechny vysokoškoláky už od září 2013. Pak prý do peněženek lidem zasahovat nebude, protože v průběhu tohoto volebního období již nezvýší daně ani lidem ani firmám.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) s premiérem Petrem Nečasem (ODS)

Článek

Koalice chce zachovat i nízké přímé odvody rodin s dětmi. Vyplývá to z pracovního návrhu nové koaliční smlouvy mezi ODS, TOP 09 a LIDEM, kterou má Právo k dispozici. Vládní politici ji chtějí představit ještě do Vánoc.

Nejvíc se tak dotknou změny mladých lidí – studentů a mladých rodin s dětmi. Výše zápisného, které má nahradit plánované školné, se zatím odhaduje na pět až šest tisíc korun ročně. Poprvé by ho měli zaplatit všichni studenti už v září 2013. Vláda slibuje pomoc schopným, kterým budou „chybět pouze finanční prostředky“.

Přídavky na dítě jsou nyní omezeny pro rodiny, které mají příjem nižší než 2,4násobek životního minima. Vláda plánuje, že se tento limit zpřísní. Kompenzovat to má vyšší daňová sleva na dítě.

Závazek tři procenta schodku zůstává

Smlouva reaguje na pokles hospodářského růstu tím, že se zpomalí tempo postupného snižování schodků veřejných rozpočtů. Zůstane v ní ale závazek, že od roku 2013 bude schodek veřejných rozpočtů nižší než tři procenta HDP.

Vláda chce ušetřit 12 miliard korun tím, že zruší nebo sloučí agendu ve státní správě: Od července 2014 „zmizí“ touto cestou čtyři ministerstva.

Víc nadstandardu, ale méně lůžek

Zdravotnická reforma má být hotova do začátku roku 2014. I když projekt nadstandardní péče narazil zatím na nezájem pacientů i lékařů, koalice se ho nehodlá vzdát, naopak, chystá se prosazovat jeho „výraznější rozšíření“.

I přes kritiku nemocnic a politické opozice koalice bude trvat na tom, aby „v rámci nových smluvních vztahů s pojišťovnami“ došlo k restrukturalizaci lékařské péče a snížení počtů lůžek.

Školská reforma, která se má postupně rozjet, počítá se sloučením některých veřejných VŠ, podpory se má dočkat hlavně pět výzkumných univerzit. Větší váhu by mělo na úkor magisterského studia dostat bakalářské, z něhož se „musí stát uzavřený celek“.

Vláda chce podporovat i tzv. práci na zavolanou pro důchodce, studenty a ženy v domácnosti, tedy krátkodobé záskoky.

V rámci podpory technického vzdělávání má být možné využití firemních stipendií. V posledním ročníku odborné školy si bude moci student vybrat, zda bude mít více praxe, nebo více všeobecných předmětů. Cílem je zajistit lepší uplatnění absolventů na trhu práce.

Novinka: práce na zavolanou

V sociálních programech dále chystá koalice umožnit mj. přerušení čerpání rodičovského příspěvku až do pěti let věku dítěte.

Smlouva pamatuje i na sKartu: „Vláda zajistí dobrovolné využívání sKarty s výjimkou příjemců dávek pomoci v hmotné nouzi, u nichž hrozí zneužívání těchto dávek. V ostatních případech bude sKarta povinná jen jako průkaz,“ píše se v textu.

Chroničtí neplatiči, kteří se dnes často skrývají za sociální dávky, se mají napříště dostat pod hrozbu exekuce dávek životního minima tak, že by jim zůstalo jen minimum existenční.

Vláda chce podporovat i tzv. práci na zavolanou pro důchodce, studenty a ženy v domácnosti, tedy krátkodobé záskoky. Novinkou má být i tzv. job-sharing, kdy jedno pracovní místo sdílí více zaměstnanců a sami si rozvrhují pracovní dobu.

Hospodářský růst chce vláda podpořit mj. 28 miliardami pro nástupnický program Zelená úsporám.

V dopravních stavbách bude prosazovat jejich zlevnění. Po energetických společnostech bude vyžadovat „čitelnou cenovou politiku“.

Pro přijetí eura ani tato koalice nehodlá stanovit nějaký termín, jeho případné přijetí chce podmínit konáním referenda.

V rámci protikorupční strategie se vláda chystá předložit zákony o státním zastupitelství, o úřednících, o ochraně ohlašovatelů korupce nebo o kontrole financování stran či o lobbingu.

Reklama

Výběr článků

Načítám