Hlavní obsah

Miliardy na církevní restituce se odrazí v letošním deficitu veřejných financí

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Schválený zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi, který počítá s vyplacením 59 miliard korun církvím během 30 let, se jako jednorázová účetní operace promítne už do letošního rozpočtu. Česká republika přitom letos nevyplatí na restituce ani korunu. Podle ministra financí Miroslava Kalouska to vyplývá z evropské účetní metodiky.

Miroslav Kalousek vysvětluje dopad církevních restitucí na rozpočetVideo: Novinky

 
Článek

Kalousek to řekl ve středu ve Sněmovně během projednávání návrhu státního rozpočtu pro rok 2013. Vyplývá to prý z účetní metodiky Evropské unie ESA 95.

59 miliard korun, které má stát vyplatit církvím v průběhu 30 let, se neprojeví v těchto budoucích letech, nýbrž pouze v rozpočtu toho roku, v kterém byl zákon schválen, tedy letos. „Deficit veřejného rozpočtu bude prezentován ne ve výši 3,5 procenta HDP, ale ve výši 5 procent,“ řekl Kalousek.

Tento fakt už prý Kalousek předjednal s ratingovými agenturami i Evropskou komisí. „Chápe (Evropská komise), že je to účetní dopad, není to skutečný výdaj, ale účetní operace,“ upřesnil.

Proti rozpočtu brojí opozice

Sněmovna projednává nový návrh státního rozpočtu pro příští rok od středečního rána. Původní návrh rozpočtu poslanci před několika týdny shodili. Nový rozpočet na rok 2013 počítá se schodkem 100 miliard korun, tedy o pět miliard korun méně než letošní rozpočet.

Co si církev nárokuje

Interaktivní mapa ukazuje, jakou výměru pozemků si církev v jednotlivých katastrech nárokuje.

Naleznete ji na www.cirkevrestituce.cz

Proti Kalouskovu návrhu se ve středu vzepřela ve Sněmovně opozice. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka si postěžoval, že vláda projednává rozpočet pouhých pár dní před koncem roku. Vláda si podle něj počíná nezodpovědně, navíc prý rezignovala na jakoukoli hospodářskou politiku a zajímá ji jen výše schodku. „Celá Česká republika doplatí na další chybný státní rozpočet,“ řekl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám