Hlavní obsah

Děti nemají končit v ústavech, poslanci přehlasovali Klausovo veto

Novinky, jas
Aktualizováno

Sněmovna ve středu přehlasovala veto prezidenta Václava Klause a schválila zákon o sociálně-právní ochraně dětí. Vláda si od něj slibuje, že sníží počet dětí, které končí v ústavní péči. Zákon nepočítá s tím, že by došlo ke zrušení kojeneckých ústavů, což byla jedna z věcí, kterých se prezident obával. Pro přehlasování veta byli 104 poslanci.

Foto: Petr Horník, Právo

Leoš Heger (TOP 09)

Článek

Návrh před poslanci obhajoval ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), který tím byl pověřen namísto ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka, který v říjnu ve vládě skončil a jehož nástupce zatím nebyl jmenován.

Heger zdůraznil, že ústavní péče nemůže dětem nahradit rodinné prostředí. Ústavy by měly nastupovat především v případech, kdy to vyžaduje zdravotní stav dětí. Připomněl, že zatímco vyspělé země ústavní péči postupně omezují, ČR má na ní stále postavenou hlavní váhu odpovědnosti.

Heger obhajoval i záměr profesionalizovat pěstounskou péči, což byla další z výtek hlavy státu. Ministr připomněl, že pěstouni budou pečlivě vybíráni a rozhodně nepůjde o lidi, kteří by měli o pěstounství zájem pouze ze zištných důvodů.

"Psychologové se dlouhodobě shodují, že přirozené rodinné prostředí je pro rozvoj dítěte prospěšnější než pobyt v ústavu. Proto zákonem zlepšujeme podmínky pro již existující přechodnou pěstounskou péči a zvyšujeme pravděpodobnost, že bude dítě umístěno do přirozeného rodinného prostředí namísto do ústavu. Na systému adopcí dětí, které vlastní rodiny nemají, se absolutně nic nemění,“ dodal zpravodaj zákona Jan Čechlovský (ODS).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám