Hlavní obsah

Okamura odevzdal archy s podpisy, o Hrad bude bojovat i Fischerová

Aktualizováno

Tomio Okamura a Táňa Fischerová odevzdali v úterý petiční archy s podpisy za jejich prezidentskou kandidaturu. Okamura již v pondělí ohlásil zisk více než 60 tisíc podpisů, Strana zelených, která podporuje Fischerovou, oznámila, že tato kandidátka má 72 610 podpisů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Senátor Tomio Okamura

Článek

Okamura nakonec ještě upřesnil počet lidí, kteří mu kandidaturu podepsali. Z pondělních 58 tisíc se senátorův tým nakonec dostal k výsledné cifře 61 500 podpisů. Podle Okamury lidé totiž nosili podepsané petiční archy až do úterního rána.

Do boje o Hrad se zapojí i herečka Táňa Fischerová. Členové jejího volebního týmu podle ČTK dopoledne předložili ministerstvu vnitra její kandidátní listinu s potřebným počtem podpůrných podpisů od občanů. Kandidáti se musí na ministerstvu registrovat do úterních 16:00.

"Kandidaturu Taťany Fischerové na prezidentku podpořilo svými podpisy pod petici celkem 72 610 občanů z celé České republiky. Jejich zapojení se obešlo bez brigádníků a placené mediální kampaně," uvedla Strana zelených, která si tak rýpla do Vladimíra Dlouhého, jenž brigádníky, kteří sháněli podpisy, platil.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Táňa Fischerová na archivním snímku

Do volebního klání se naopak v lednu nezapojí podnikatel Pavel Kořán. "Během přesně měsíc trvající kampaně se podařilo sesbírat 43 252 podpisů. Potřebných 50 000 podpisů jsem sice bohužel nezískal, ale i tak považuji výsledek za velký úspěch," citovala jej ČTK.

Kořán nicméně doporučil volit nezávislé kandidáty, kteří se neopírají o politické strany, nejasné sponzory a lobbisty. Již před časem vyslovil podporu Fischerové.

V minulých dnech již svou oficiální kandidaturu oznámili a zaregistrovali na ministerstvu Miloš Zeman, Jan Fischer, Jiří Dienstbier, Vladimír Dlouhý, Zuzana Roithová, Přemysl Sobotka, Karel Schwarzenberg, Jana Bobošíková a Vladimír Franz.

Reklama

Výběr článků

Načítám