Hlavní obsah

Policie zarazila sběr podpisů ve stánku pro prezidentského kandidáta Franze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policie si v úterý večer došlápla na shromažďovatele podpisů pro podporu prezidentské kandidatury Vladimíra Franze. Policisté údajně najeli přímo ke stánku na pražském Andělu a vyzvali jeho provozovatele k ukončení činnosti. Podle policie se dopustili neohlášeného záboru veřejného prostranství.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vladimír Franz

Článek

„Dnes (v úterý - pozn. red.) se nám stala na Andělu nečekaná událost. V podvečerních hodinách najela přímo ke stánku státní policie se zapnutými majáky a důrazně požádala provozovatele stánku k ukončení činnosti,“ popsali na Facebooku celou událost autoři kampaně Vladimír Franz prezidentem.

Pražští policisté potvrdili, že na místě skutečně zasahovali. „Mělo se jednat o zábor veřejného prostranství, který nebyl ohlášený,“ řekl Novinkám mluvčí policistů Jan Daněk. Podle něj se provozovatel stánku dopustil přestupku.

Policie odmítá výhrůžky ráznou pacifikací

„Ambasadoři se oprávněně hájili zákonem 85/1990. Přesto nám hrozí možnost uložení pokuty až 50 000 KČ. Policisté dokonce ambasadorům vyhrožovali ráznou pacifikací,“ namítá iniciativa na podporu Franzovy kandidatury.

To ale Daněk nepotvrdil. „Nemám informace, že by se toto stalo,“ řekl.

Příznivci iniciativy se teď na sociálních sítích ostře vyjadřují proti zásahu. Někteří dokonce označují za jeho iniciátory některé z dalších uchazečů o Hrad.

„Pohoršuje nás přístup a hrubá neznalost policie, která argumentuje slovy, že přece ‘nejde o sbírání podpisů pod petici‘, ale sběr hlasů pro prezidentského kandidáta,“ dodávají zástupci iniciativy.

Pokuta nebude

Případ předali policisté městskému úřadu. Úřad podle jeho mluvčího ale pokutu neudělí, protože podle zákona mohou být podpisové listiny na veřejném místě, pokud to nenarušuje obecně pořádek. "Je to v duchu zákona o právu petičním. Úřad také požádal o stanovisko ministerstvo vnitra, protože návod jak v podobných případech postupovat není na webových stránkách ministerstva uveden," řekl Sefzig.

Podobně se k případu vyjádřil právní odborník Jan Kysela. Podle něj je lze v konkrétním případě takového mobilního stánku upřednostnit petiční právo před pravidly záboru.

Kysela ale dále uvedl, že by bylo lepší argumentovat spíše volebním zákonem, protože podpisový arch slouží k tomu, aby se někdo stal kandidátem na prezidenta. "Je to realizace předpokladu politického práva volit. Nicméně oboje spadá pod politické právo," dodal Kysela.

Reklama

Výběr článků

Načítám