Hlavní obsah

Česko vyhrálo mezinárodní pirátskou soutěž o průnik do parlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skutečnost, že Libor Michálek vyhrál volby do Senátu, má i mezinárodní rozměr. Česká pirátská strana tak zvítězila podle serveru falkvinge.net v neoficiální celosvětové pirátské soutěži, protože jako první z podobně orientovaných stran dostala svého kandidáta do národního parlamentu. A nemění na tom nic ani skutečnost, že Michálka jako nestraníka podporovali i zelení a lidovci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Libor Michálek

Článek

Michálek se stal veřejně známým poté, co odhalil na ministerstvu životního prostředí korupční jednání, které vedlo k demisi ministra ODS Pavla Drobila. Jeho postoj ocenili voliči tím, že v druhém kole dostal téměř 75 procent hlasů v pražském volebním okrsku, kde kandidoval.

Soutěž mezi pirátskými stranami o proniknutí do národního zákonodárného sboru začala podle serveru v roce 2006. Švédská Piratpartiet sice dostala v roce 2009 dva zástupce do Evropského parlamentu, ale následující rok proti očekávání neuspěla v národních volbách. V sousedním Německu, kde mají piráti početné příznivce, jsou jejich zástupci - celkem 45 - zatím pouze v parlamentech jednotlivých spolkových zemí. A například v Holandsku dělily piráty od vstupu do parlamentu pouhé tři desetiny procenta.

Nyní je však neoficiální soutěž rozhodnuta. Čeští piráti ji vyhráli, přestože celkově zatím nemají tak silnou podporu, jako jejich kolegové v zahraničí - nejen v Evropě, ale například v USA a Austrálii.

Reklama

Výběr článků

Načítám