Hlavní obsah

Irák prý stále touží po českých L-159, "určitá domluva" je na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Irák má stále zájem o nákup tuzemských bitevníků L-159. Po setkání s českým premiérem Petrem Nečasem (ODS) to potvrdil předseda irácké vlády Núrí Málikí. Jednání budou v pátek pokračovat na úrovni ministrů obrany.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Nízký průlet podzvukového L-159 ALCA

Článek

"Pan premiér potvrdil, že Irák má zájem na nákupu českých bitevních a cvičných letounů L-159," prohlásil ve čtvrtek Nečas na společné tiskové konferenci. Ministři obrany obou zemí budou podle předsedy české vlády při nynějších rozhovorech pracovat na doladění podrobností "velmi intenzivně".

Málikí následně doplnil, že s Nečasem došli "k určité domluvě". Je však potřeba podle něj stále vyřešit technické otázky. Irácká strana se zajímá rovněž o pořízení nadzvukových strojů a právě jejich pořízení by mohlo uspíšit zájem o tuzemské stroje vhodné k výcviku.

Podle informací ČTK mají Iráčané zájem o 24 jednomístných a čtyři dvoumístné verze stroje. Vysoce postavené zdroje z ministerstva obrany ale naznačují, že páteční jednání zřejmě rozhovory ještě definitivně neuzavře.

Ministerstvo obrany už loni v létě oznámilo, že se Iráčané ke koupi bitevníků rozhodli, definitivní smlouva měla být podepsána letos v lednu. [celá zpráva]

Česká armáda se přebytečných letounů snaží zbavit dlouhodobě, zatím však neúspěšně. Podařilo se pouze udat několik strojů, které byly vyměněny za transportní letoun CASA.

Česká strana Iráku nabízí také spolupráci v oblasti údržby a modernizace vojenské techniky, jako jsou tanky T-72 či vrtulníky ruské výroby Mi-17 a Mi-24, připomněl Nečas.

Reklama

Související témata:

Související články

Armáda chce prodat nepotřebné L-159 do Iráku

Armáda se chce letos zbavit 36 přebytečných podzvukových bitevníků L-159. Jedná se dvěma státy, přičemž jedním z nich je Irák. Prodat chce rovněž nepotřebné...

Výběr článků

Načítám