Hlavní obsah

Armáda chce prodat nepotřebné L-159 do Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Armáda se chce letos zbavit 36 přebytečných podzvukových bitevníků L-159. Jedná se dvěma státy, přičemž jedním z nich je Irák. Prodat chce rovněž nepotřebné byty a další movitý i nemovitý majetek. Utržit by chtěla 2,2 miliardy korun. Ve čtvrtek o tom informoval ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) spolu s generálním sekretářem ministerstva Janem Vylitou.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Letoun L-159 Alca českého letectva

Článek

Bitevní z Aera Vodochody se armáda v minulosti pokoušela prodat již několikrát, doposud vždy neúspěšně.

Naposledy se armáda zbavila dvou bitevníků, které ministerstvo obrany vyměnilo za jedno z transportních letadel CASA.

Podle Vondry se o prodeji 36 strojů, které české vojenské letectvo nepotřebuje, nyní intenzivně vyjednává se dvěma zeměmi. Ministr nechtěl uvádět podrobnosti, řekl jen, že jednou z těchto zemí je Irák. "Jsme tak daleko, jako jsme ještě nikdy nebyli. Je tu naděje, že se nám podaří v letošním roce tento velký úkol vyřešit," zdůraznil. Stroje se ČR snaží neúspěšně ve světě uplatnit už několik let.

Bílá kniha představí koncepci pro další léta

Vondra rovněž řekl, že do poloviny roku resort představí plán ochrany českého vzdušného prostoru a zopakoval plán zveřejnit na jaře takzvanou Bílou knihu s koncepcí armády pro příští roky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)

Podle Vylity by stát prodejem bitevníků a 1400 armádních bytů v Praze měl získat 1,5 miliardy korun. Dalších přibližně 700 miliónů by měl přinést prodej 350 různých komodit movitého majetku, celkem 750 000 položek, a 300 pozemků a nemovitostí v pořizovací ceně 3,6 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám