Hlavní obsah

Marek Dalík je na svobodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Obvodní soud pro Prahu 4 nevyhověl návrhu státního zástupce a neuvalil vazbu na obviněného lobbistu Marka Dalíka. Státní zástupce ji v úterý navrhl z obavy, že by Dalík mohl utéct a ovlivňovat dosud nevyslechnuté svědky.

Marek Dalík v soudní síniVideo: Novinky

 
Článek

"Soud nevyhověl mému návrhu na uvalení vazby jak útěkové, tak koluzní a propustil obviněného z vazby," uvedl po jednání soudu státní zástupce.

"Namítal jsem, že ty vazební důvody nejsou osvědčovány faktickými důkazy, které by svědčily jednak o tom, že by klient mohl uprchnout, a jednak že by mohl ovlivňovat potenciální svědky," řekl Dalíkův advokát Tomáš Sokol.

Soud Dalíkovi ponechal i cestovní pas. Podle místopředsedkyně soudu Libuše Jungové nehrozí, že by muž utekl, protože má v ČR rodinu i majetek. "Soudkyně neshledala ani důvodnou obavu z toho, že by obviněný mohl působit na dosud nevyslechnuté svědky, kteří se mají zdržovat v USA a Izraeli," řekla Jungová.

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová k tomu Právu řekla: „Státní zástupce měl důvodnou obavu, a proto podal návrh na vazbu. Na naší straně byla obava, že pan obviněný uprchne, bude se skrývat, bude mařit trestní stíhání, případně ovlivní svědky. Ta rizika se od včera nezměnila. To znamená, že pokud jsme si to mysleli včera, myslíme si to i dnes."

"V případě, že bychom měli určité poznatky, že se chová (obviněný) tak, že by mohl mařit trestní stíhání, není vyloučeno, že bychom k tomu návrhu na základě nových skutečností přistoupili znovu," dodala.

Advokát Tomáš Sokol k propuštění Marka DalíkaVideo: Novinky

Policie stíhá Dalíka za pokus o podvod v souvislosti s údajnými úplatky týkajícími se nákupu transportérů Pandur pro českou armádu.

O nákupu 107 transportérů za 14,4 miliardy korun rozhodl Topolánkův kabinet na jaře 2009, smlouva byla s rakouskou firmou Steyr podepsána krátce poté. Později se o nákup začal zajímat česko-rakouský policejní tým. Média pak s odkazem na zaměstnance Steyru Stephana Szücse uvedla, že si měl Dalík říct o úplatek ve výši půl miliardy korun. Lobbista to tehdy označil za "úplný nesmysl".

Dalíka zatkla policie v neděli večer, později byl obviněn z pokusu o podvod. Hrozí mu až 10 let vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám