Hlavní obsah

Střelbu jsem trénoval v lese, řekl muž, který zaútočil na prezidenta

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Pavel Vondrouš, který v pátek vystřelil airsoftovou pistolí na prezidenta Václava Klause, Právu řekl, že nechtěl nikomu ublížit; proto střílel zblízka. O plánované návštěvě hlavy státu se prý dozvěděl tři týdny předem. Přípravy k "atentátu" přišly o týden později.

Rozhovor s Pavlem Vondroušem, který vystřelil na prezidentaVideo: Novinky

 
Článek

„Jsem dělník, nejsem trénovaný, tak jsem si v lese vyzkoušel střelbu, to je vše,“ řekl novinářům Pavel Vondrouš na improvizované tiskové konferenci v Liberci. Jako důvod útoku Vondrouš uvedl nespokojenost se systémem.

Bál jsem se, abych se na dálku netrefil třeba do obličeje, to jsem nechtěl. Nechtěl jsem nikomu ublížit.
Pavel Vondrouš, obviněný z výtržnictví

„Václava Klause považuji za jednoho z lidí, kteří dopomohli tomu stavu, v jakém je republika. Nebylo to míněno přímo jenom proti panu Klausovi, ale celkově proti systému, jak je nastavený,“ prohlásil.

Na otázku, v jakém je podle něj země stavu, odpověděl: „Z pohledu obyčejného člověka ve strašlivém. Jako běžný člověk si nemůžu dovolit základní lidské potřeby, jako je auto, bydlení nebo čtrnáctidenní dovolená,“ myslí si Vondrouš. I přes bývalé členství v KSČM odmítá, že by se chtěl tímto činem nyní politicky angažovat, nebo dokonce zakládat novou stranu. „Někdo se musel postavit a poukázat na to, jak to tady funguje,“ vysvětlil.

Útok zblízka zdůvodnil bezpečím ostatních lidí. Z toho důvodu nechtěl vystřelit, když stál prezident na pódiu. „Nechtěl jsem trefit někoho jiného. Bál jsem se, abych se na dálku netrefil třeba do obličeje, to jsem nechtěl. Nechtěl jsem nikomu ublížit,“ řekl střelec.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám