Hlavní obsah

Vlna smrtelných otrav nemá obdoby, prověrky pitev z minulosti metanol nenašly

Praha
Aktualizováno

Přednosta Ústavu soudního lékařství při Fakultní nemocnici v Ostravě Igor Dvořáček řekl v pátek ráno v České televizi, že laboranti nenašli žádné stopy po metanolu ve vzorcích z pitev odebraných od května do září. Pozitivní tak byl jen jediný případ v květnu. Potvrzuje se tak, že současná vlna úmrtí na následky otravy metanolem je novým a mimořádným jevem.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Znovu jsme zkontrolovali vzorky za poslední dva měsíce. Od května až do 3. 9. jsme nezachytili žádný jiný pozitivní vzorek metanolu v organismu zemřelého," řekl Dvořáček.

Laboranti jeho ústavu ve čtvrtek prozkoumali 150 vzorků odebraných při pitvách od června do září letošního roku. Přiměl je k tomu pozitivní vzorek z minulých měsíců. Laboranti jej zaznamenali v případě starší paní z Havířova, která po požití metanolu zemřela 13. května.

"Dnes můžeme říct, že smrt ženy z května byla s velkou pravděpodobností náhodná a nesouvisí s vlnou, která odstartovala 3. září," řekl Dvořáček. Žena se podle něj pravděpodobně dostala k nekvalitnímu alkoholu, který obsahoval metanol.

V České republice si současná vlna otrav metanolem vyžádala dosud 18 potvrzených obětí, u dalších podezřelých úmrtí se čeká na výsledek pitvy. V nemocnicích zůstává hospitalizováno zhruba třicet pacientů, řada z nich je v kritickém stavu, někteří přišli o zrak.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám