Hlavní obsah

Policie navrhla obžalovat někdejšího ministra Fischerovy vlády Chmiela

– Praha

Detektivové z protikorupční policie navrhli obžalovat někdejšího ministra úřednické vlády a bývalého velvyslance v Austrálii Juraje Chmiela. Podle kriminalistů se u jednoho projektu ministerstva zahraničí vyhnul výběrovému řízení tím, že ho rozdělil na pět menších, čímž porušil zákon.

Článek

Nechal také u třech předem vybraných firem vypracovat studie, které však nesouvisely se zadáním schváleného projektu, řekl ČTK mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Chmiel obvinění odmítá.

Spis byl podle mluvčího v pátek předán Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 1. Policie Chmiela viní z trestného činu zneužívání pravomoci veřejného činitele a z porušování povinnosti při správě cizího majetku. V případě odsouzení mu hrozí až desetileté vězení.

Velká zakázka rozsekaná na pět malých

Jedno z obvinění se týká projektu ministerstva zahraničních věcí na informační kampaně v Tichomoří za necelé dva milióny korun. Bývalý velvyslanec jej podle detektivů rozdělil na pět dílčích částí, čímž porušil zákon o veřejných zakázkách a další předpisy. Údajně tak činil proto, aby nemuselo být vypsáno výběrové řízení a aby rozhodnutí o vybrání jedné z firem nemusel předložit koordinátorovi ke schválení.

Někdejšího velvyslance protikorupční policie viní i z toho, že v roce 2008 zadal třem firmám vypracování studií týkajících se zámoří a cestovního ruchu, které ale nesouvisely se zadáním schváleného projektu. "Navíc žádným způsobem neměly zvýhodňovat či propagovat české podnikatele na zahraničních trzích," uvedl Ibehej. Firmy dostaly za studie téměř 1,5 miliónu korun.

Projekt ekonomické diplomacie Pacifiku byl podle dřívějšího vyjádření Chmiela od konce roku 2008 několikrát prověřován i medializován, červnové obvinění ho proto nemile překvapilo.

Chmiel působil v úřednické vládě Jana Fischera jako ministr pro evropské záležitosti. Vystoupil kvůli tomu z ODS, kam se později vrátil. Ještě před zahájením stíhání, prý z osobních důvodů, požádal o pozastavení svého členství ve straně. Původně začal pracovat také v týmu, který se stará o Fischerovu prezidentskou kampaň. Kvůli obvinění však spolupráci až do vyřešení případu po dohodě Fischerem přerušili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám