Hlavní obsah

Chlapec s obrnou odhodil berle po unikátní terapii na Ostravsku

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprvé by chtěl sám dojít do školy. Takový sen má patnáctiletý Vojtěch Koval z Brušperku, který od roku a půl společně s rodiči bojuje s dětskou mozkovou obrnou. A možná se mu sen už za pár dnů splní.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Patnáctiletý Vojtěch Koval z Brušperku během léčby kosmoterapií.

Článek

Přitom ještě před čtyřmi týdny chodil jen o francouzských holích, které používá od svých šesti let. Nyní je však odhodil a stačí mu k chůzi jen jedna vycházková hůl. Za zázrak, jak to nazývají jeho rodiče, může nová unikátní čtyřtýdenní léčba, tzv. kosmoterapie, kterou podstoupil v Sanatoriích Klimkovice na Ostravsku.

„Je to neuvěřitelné, udělal obrovský pokrok. Ještě nedávno jsme už opravdu nevěděli jak dál. Měli jsme pocit, že jsme už vyzkoušeli všechny terapie, včetně té vodní. Vždy se o nějaký krůček posunul, ale nyní je to velký krok dopředu. Doufáme, hlavně on, že bude normálně chodit,“ řekla Právu Vojtova maminka Renata Kovalová, která s manželem syna každý den z Brušperku do klimkovických lázní na unikátní Klim-therapy vozí.

„Narodil se už v sedmém měsíci. Lékaři nás upozorňovali, že tito kojenci jsou rizikoví. Nicméně vše probíhalo v pořádku až do roku a půl, kdy byl očkovaný právě proti mozkové obrně. Poté u něj začaly zdravotní problémy. A jednou se na něj naše babička podívala a vykřikla: ježíšmarjá, vždyť on má obrnu,“ zavzpomínala čtyřicetiletá matka postiženého chlapce.

„Odhození berlí vnímá Vojta jako určitý druh svobody, což v jeho věku je dost důležité. Teď nastupuje do deváté třídy a rád by už třeba do školy šel sám a ne s rodiči,“ podotkl otec chlapce Bohuslav Koval.

Kosmický pavouk

Ke kosmickému pavoukovi bývá tato nová rehabilitační metoda pro děti od americké fyzio­terapeutky Isabely Koscielny přirovnávána nejvíce. Při některé části terapie jsou totiž děti oblečeny do stabilizačního oblečku pro kosmonauty, jejich ruce a nohy fyzioterapeutka připoutává lany na kladky umístěné na cvičební kleci. Pak se tři hodiny tvrdě cvičí, dítě se například učí, jak udělat krok a zastavit se. Samotná fyzioterapeutka Markéta Hurníková, která s Vojtou rehabilituje, terapii přirovnává ke třem hodinám drilu v posilovně.

„Je to hodně náročné, někdy ze mě úplně lije. A zároveň ten pocit je zvláštní, být takto zaklíněný, vlastně trošku jako ten pavouk. Když se ale do těch lan postavím, tak mi to dává jistotu v prostoru. Když jsem šel bez berlí, tak jsem míval velký strach, že spadnu. Teď ho sice ještě kapku taky mám, ale mnohem menší, to se vůbec nedá srovnat. Ještě to musím ale dopilovat,“ usmíval se při cvičení patnáctiletý Vojta a dodal, že nejvíce se těší, až se poprvé vydá sám pěšky do školy.

Koordinátorka Klim-therapy v klimkovických lázních Martina Raizlová Právu sdělila, že tato metoda u nich funguje od letošního února a je určená pro děti od jednoho roku do 17 let.

„Nicméně od podzimu plánujeme, že metodu nabídneme také dospělým, a to lidem po mozkové mrtvici. Tuhle terapii vymyslela Isabela Koscielny, která je sama fyzioterapeutka. Když se jí narodilo postižené dítě, tak hledala cestu, jak s ním pracovat. Celý ten koncept cvičení je její, ty kladky, ten spiderman, kosmický obleček. Všechno vymyslela ona,“ zdůraznila ještě Raizlová.

Tou nepříjemnou stránkou pro rodiče dětí s dětskou mozkovou obrnou je fakt, že zdravotní pojišťovny tuto terapii zatím neproplácejí. Nicméně v Klimkovicích mají plno až do března příštího roku. Jako samoplátci zaplatí rodiče za čtyřtýdenní kosmoterapii 93 tisíc korun.

Samoplátecký program jde však navázat na lázeňský komplexní program, kde pojišťovna zaplatí ubytování, stravu a podpůrné procedury. V tomto případě rodiče zaplatí 47 200 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám