Hlavní obsah

Západ zklamal, vrací se k socialismu, lituje Klaus

Praha

Po slibných změnách, které přišly po pádu komunismu, se dnešní Evropa a celý Západ vrací zpátky k socialismu a státem řízené společnosti. Myslí si to prezident Václav Klaus, který v pátek vystoupil na konferenci Montpelerinské společnosti, kterou hostil Pražský hrad.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus

Článek

"Pro mě, jako někoho, kdo se po pádu komunismu aktivně podílel na přípravě a organizaci radikálních politických a ekonomických změn, je současný svět zklamáním. Žijeme v mnohem více socialistické a státem řízené společnosti, než jsme si tehdy představovali," prohlásil Klaus.

Podle Klause jsou vážnými problémy, které ohrožují liberální demokracii a tržní ekonomiku, mimo jiné ztráta tradičních hodnot, populismus demokratických politiků a rostoucí moc soudů, neziskových organizací a médií.

Prezident proto vyzval kritiky současných poměrů v západních státech, aby vystupovali mnohem hlasitěji než dosud a aktivně "prosazovali svobodu". "Nečekal jsem, že obrana myšlenek kapitalismu, volného trhu a minimálního státu bude tak slabá," poznamenal.

Klaus zahájil pražské setkání Montpelerinské společnosti ve Španělském sále Hradu. Společnost sídlící ve Švýcarsku vznikla po druhé světové válce jako organizace obhajující myšlenky politického liberalismu a volného trhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám