Hlavní obsah

Národní třída mění rychle svoji tvář, z vestibulu metra zůstalo jen torzo

– Praha
Novinky, Michaela Cmíralová

Vestibul metra Národní třída pomalu mizí. Stál tu sedmadvacet let, těžká technika ho rozebrala během pouhých pěti týdnů. Nový vstup do metra vznikne na stejném místě.

Národní třída tak, jak ji znáte, pomalu mizíVideo: Novinky

 
Článek

Demolice se chýlí ke konci, suť z bývalého vestibulu metra byla odvezena z velké části na skládku do Úholiček. První etapa stavebních prací je tak téměř hotová. Nyní se stavaři pustili do hloubení a zapažení stavební jámy. Tato část stavebních prací potrvá do února roku 2013.

Mezitím by měla od prosince začít realizace základové desky, izolací a monolitických konstrukcí, která potrvá do konce roku 2013. Další rok zaberou dokončovací práce a nové obchodní centrum by se mělo veřejnosti otevřít 1. října 2014.

Úskalí stavebních prací v centru města

„Práce neprobíhají tak rychle, jako by tomu bylo, kdybychom stavěli mimo pražské centrum,“ uvedl vedoucí projektu Radovan Aulík.

Na základě hygienických požadavků musí stavaři dodržovat přísné pokyny. Hlučné práce mohou probíhat jen v určené denní hodiny, a to od 8 do 12 hodin. Poté musí následovat hodinová přestávka, aby si okolní obyvatelé mohli alespoň vyvětrat. V odpoledních hodinách se těžká technika zapojí opět do práce od jedné do osmnácté hodiny. O víkendech pak nesmí probíhat žádné hlučné práce.

Problém je i s těžkou technikou, která do centra nesmí. Stavaři si tak museli na pomoc přivézt pouze menší stroje, a i to práci zpomaluje. Stavba nového obchodního centra proto potrvá přes dva roky.

Stavební práce začaly na Národní třídě letos v červnu. Desátého července byla uzavřena stanice metra Národní třída. Na místě původního vstupu do metra má vyrůst budova obchodního centra. Nový vestibul stanice Národní třída bude vybudován pod zemí a stane se součástí nového centra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám