Hlavní obsah

Bárta do voleb nejde, za VV kandiduje režisér Olmer či farmářka Havránková

Právo, rsk
Praha
Aktualizováno

Neformální lídr Věcí veřejných (VV) Vít Bárta nebude kandidovat na hejtmana v Plzeňském kraji. V úterý to oznámil Bárta novinářům. Rozhodnutí podle něj padlo v pondělních večerních hodinách. Kandidovat naopak budou například režisér Vít Olmer nebo statkářka Ludmila Havránková.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vít Bárta

Článek

V nadcházejících měsících chce otevřít v Plzeňském kraji poslaneckou kancelář a chce upozorňovat na špatnosti v regionu. Podle něj se však již i odvoláním exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila podařilo odkrýt praktiky místopředsedy plzeňské ODS Romana Jurečka, který je označován za jednoho z kmotrů a od něhož se distancoval i premiér Petr Nečas (ODS).

„Bral jsem si manžetové knoflíčky s hodinkami a nezbývá mi konstatovat, že můj čas nepřišel. Rozhodl jsem se, že nebudu zastiňovat bitvu Lenky Procházkové s církevními restitucemi a kmotrem Kalouskem, Karla Pražáka s kmotrem Dlouhým, Tomáše Jarolíma s bezpáteřním ministrem Alexandrem Vondrou a dám dostatek prostoru boji Víta Olmera se špatnou náladou v zemi,“ uvedl Právu.

Věci veřejné v úterý představily i další kandidáty do říjnových krajských a senátních voleb. Véčka budou do horní komory parlamentu nominovat lidi jen v sedmi ze 27 obvodů a sestaví jen šest plnohodnotných kandidátek do krajských zastupitelstev ze třinácti možných.

Režisér Olmer i farmářka Havránková

Do Senátu bude za VV v Praze 8 kandidovat spisovatelka a chartistka Lenka Procházková a v Praze 12 režisér Vít Olmer, který véčka dlouhodobě podporuje. Na Litoměřicku se do boje o horní komoru zapojí místopředseda VV Tomáš Jarolím a na Náchodsku lékař a poslanec za véčka Jiří Štětina.

V krajských volbách za VV bude například v Královéhradeckém kraji kandidovat Olmerova manželka a herečka Simona Chytrová i farmářka Ludmila Havránková známá z kauzy výkupu pozemků kvůli dostavbě dálnice D11.

Foto: Archív Práva, Právo

V Jihočeském kraji bude lídrem bývalý dlouholetý budějovický hokejista a trenér Karel Pražák. Místopředseda Jarolím povede také kandidátku v Ústeckém kraji společně se sdružením Nespokojení občané!, na níž se objeví i poslanec VV David Kádner.

V Jihomoravském kraji se na kandidátce objeví také dva poslanci VV - Michal Babák a Otto Chaloupka. Jedničkou v Libereckém kraji bude ředitel jabloneckého divadla Pavel Žur a na kandidátce Středočeského kraje se objeví véčkařský starosta Panenských Břežan a odpůrce letiště ve Vodochodech Libor Holík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám