Hlavní obsah

Klaus gratuloval Mečiarovi a ocenil, jak zvládli rozdělení Československa

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český prezident Václav Klaus ve čtvrtek poslal blahopřejný dopis Vladimíru Mečiarovi. Ten příští týden oslaví 70. narozeniny. Spolu s Klausem patřil v 90. letech k ústředním postavám při rozdělení tehdejšího Československa. Klaus Mečiara označuje za skutečného slovenského vlastence a uvážlivého státníka, který vždy držel dané slovo. Klaus znění dopisu zveřejnil na svých stránkách.

Foto: ČTK

Vladimír Mečiar s Václavem Klausem na archivním snímku z roku 1994

Článek

Mečiara v dopisu tituluje jako premiéra, což je funkce, v níž se oba politici setkali v roce 1992, kdy jednali o rozdělení tehdejší ČSFR a "převedení obou národů do nových poměrů."

"Vážený pane premiére, jsem velmi rád, že dnes můžeme – spolu s drtivou většinou našich spoluobčanů, s drtivou většinou Čechů a Slováků – říci, že se nám to podařilo," konstatoval Klaus a zdůraznil, že oba národy mají i nadále vysoce nadstandardní vztahy.

"Onen nesmírně obtížný řez, který jsme před dvaceti lety společně provedli, se ukázal jako nezbytný a potřebný. Pomohl nám všem," míní prezident, který připomněl i Měčiarovo vlastenecké cítění, jeho rozhodnost, ale i schopnost kompromisu.

"Poznal jsem Vás jako politika, který umí držet slovo. I to bylo a je v české a slovenské politice, i na evropské scéně, výjimečné," složil Klaus dlouholetému předsedovi slovenského HZDS (Hnutie za demokratické Slovensko) poklonu.

Mečiarovo hnutí, v jehož čele stojí nepřetržitě od roku 1991, od voleb v roce 2010 nezasedá ve slovenském parlamentu.

Vladimír Mečiar se loučil písní S Pánom Bohom

Vrcholem Mečiarovy politické dráhy tak byla právě čtyři jeho premiérská angažmá.

V roce 1998 sice jeho strana HZDS vyhrála volby, vládu se mu ale nepodařilo sestavit, tehdy se z velké politiky poprvé stáhl a na rozloučenou zazpíval národu v televizi.

Kandidoval i na prezidenta, ani jednou ale neuspěl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám