Hlavní obsah

Sněmovna v pátém dějství schválila církevní restituce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes odpor a obstrukce opozice schválila Sněmovna v sobotu brzy ráno návrh zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi. Ten počítá s navrácením nemovitostí a s finanční kompenzací. Návrh nyní putuje do Senátu. Tam má však opozice většinu, předpokládá se proto, že bude vetován. Jednání, které trvalo od pátku do časného rána v sobotu, bylo již v pořadí páté.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s předsedkyní LIDEM Karolínou Peake

Článek

Pro předlohu hlasovalo 93 ze 182 přítomných poslanců, 89 jich bylo proti. Přijata byla až napotřetí - první dvě hlasování byla zpochybněna.

Poslanci do vládní předlohy vložili ustanovení, podle níž církve budou muset prokázat, že jim majetek patřil. Neprošly opoziční návrhy, aby ze zákona vypadla finanční náhrada, aby mohl být církvím vracen jen majetek, který nejen vlastnily, ale také užívaly, nebo aby nebyl od daně z příjmu osvobozen první prodej restituovaného majetku. Opozice neuspěla s návrhy na zamítnutí a na vrácení předlohy do druhého čtení.

Schvalování církevních restitucí se táhlo už od červnové schůze poslanců, nyní šlo o páté dějství. Večerní a noční debata trvala skoro šest hodin.

Návrh zákona počítá s tím, že církve by měly dostat asi polovinu někdejšího majetku v hodnotě zhruba 75 miliard korun, který je v držení státu. Za ostatní majetek pak mají získat náhradu 59 miliard korun během 30 let. K této částce by se ovšem připočítávala inflace. Stát by naopak církvím přestal hradit platy duchovních.

Opozice zpochybňuje rozsah vydávaného majetku i výši náhrad církvím, které jsou podle ní nadhodnocené. Obává se prolomení restituční hranice 25. února 1948. ODS ale trvá na tom, že je pro prokázání vlastnictví neprolomitelná.

Anketa

Souhlasíte s církevními restitucemi?
Ano
14,2 %
Ne
85,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 22454 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám